Vatandaşın Toki Endişesi

Çınartepe ve Baştarla Mahalleleri sınırlarında bulunan alana yapılması planlanan TOKİ evleri için, bölge halkı zeminin sağlam olmadığı ifade etti.

Konuyla ilgili endişeli olduğunu dile getiren Emekli Baş Madenci Mehmet Günaydın, “TOKİ ile TTK arasında yapılan müşterek anlaşmaya göre, Zonguldak Merkez Çınartepe ve Baştarla Mahalleleri sınırları dâhilinde bulunan TTK lojmanlarının bulunduğu alanda TOKİ tarafından 2 bin 100 dairelik 5 veya 6 katlı binalar yapılacakmış. Bunu ara sıra gündeme getirerek kamuoyu oluşturulmaya çalışılmaktadır. 1956-1958 yıllarında Armutçuk, Kozlu, Üzülmez ve Karadon’da devlet tarafından bin ailelik tek katlı Rat evleri yapılmış ve bu güne kadar ayakta kalmışlardır. Bu gün ise Üzülmez Rat evlerini TTK TOKİ’ye devredecekmiş. 1958 yılında tamamlanan bu tek katlı evler geniş alanlara yayılarak tasman nedeniyle yıkılsa bile zararı daha az olacağı düşünülmüştür, doğrusuda buydu. Peki, şimdi TOKİ tarafından 5 veya 6 katlı 3 daireli dev binalar hem de 100’ün üzerinde binalar yapılacakmış. 1967 yılında Adapazarı’nda depremde 2 katlı, 3 katlı binalar yerle bir olmuştur. O binaların yerlerine 7 veya 8 katlı binalar yapılmış ve son depremde o binaların ne hale geldiği kaç can aldığı ortada.

Şu andaki TTK, TOKİ anlaşması da buna benziyor. Tek katlı binaların yerine 5 veya 6 katlı ve her kat 3’er daireli olacakmış. Bir kere bu alanın altından şu anda maden galeriler sürüyor ve Dinamit sesleri bu alandaki evlerden duyuluyor. Ayrıca bu alanın ortasından geçen zengin kömür damarları bulunmakta hem de verimli damarlar. Bu alanın kuzeyinde kaçak ocaklar çalışıyor, doğusunda kaçak ocaklar çalışıyor, bu alanın batısında yani Mithatpaşa Mahallesi’nin Rat‘a yakın olan semtlerinde gizli kaçak kömür çıkarılıyor. Bu alanın geçmişte altından TTK tarafından yıllarca kömür çıkarılmıştır. Çıkan taş hafriyatı şu anda Karaelmas Sanayi Sitesi’nin bulunduğu alana dağ gibi dökülmüştür. Lavuar kuruldu bu hafriyatın içerisindeki karışık kömürler alınmıştır, bunu TTK çok iyi biliyor. TOKİ’de bu miadı geçmiş Rat evlerini alıp TTK’ya karşılığında daireler verecekmiş. Böyle bir çürük alana TOKİ tarafından böyle devasa binaların yapılması düşüncesini anlamak mümkün değil. Akla hemen Samsun’daki TOKİ evlerinin hali gelmektedir. İncelemeden araştırma yapmadan bu çürük alana binalar yapacaksınız, bu daireleri halka dağıtacak satacaksınız, vereceğiniz tapularda şerh olacak şöyle ki; ‘Tasman nedeniyle bina çatlarsa, kayarsa, göçerse, TTK sorumlu değildir.’ ve bunu da tapu diye vatandaşlara vereceksiniz. Zonguldak merkezde en sağlam kalker arazi üzerine kurulu Bahçelievler Mahallesi’nin hali ortada, binalar çatlamış ve kayma ihtimali nedeni ile oradaki ev sahipleri kara kara düşünüyorlar. Buna rağmen kömür damarlarının en yoğun olduğu bölge Üzülmez Rat alanına binalar yapacaksınız yazık olur. 5-10 yıl sonra kaymalar, göçmeler olursa bunun hesabını kim nasıl verir. TOKİ böyle çürük bir alana ev yapmaz ve yapmamalıdır” dedi.

Kaynak: İHA