Ustalardan Altın Değerinde Bilgiler

‘Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’ (FotoFest), usta sanatçılarla Bursalı fotoğraf tutkunlarını bir araya getiriyor.

Ustalardan Altın Değerinde Bilgiler
Festival kapsamında Mary Ellen Mark ve Coşkun Aral fotoğrafların hikayelerini sanatseverlerle paylaştı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve BUFSAD iş birliğiyle BTSO ana sponsorluğunda düzenlenen ‘2. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’ (FotoFest) kapsamında gerçekleştirilen usta sanatçıların söyleşileri vatandaşlardan ilgi görüyor. Fotoğraf sanatçısı Mary Ellen Mark, 40 yıl boyunca hümanizmin yüksek duygusunu fotoğraflayabilmek için dünyanın birçok ülkesine seyahat ettiğini söyledi.

Hindistan’da uzun yıllar yaşadığını vurgulayan Mark, Rahiba Teresa, Hint Sirkleri, Bombay Genelevlerine ait fotoğraflarla yaşananları belgelediğini anlattı.

Mark, “Seattle’daki evden kaçan çocuklar hakkındaki fotoğraf denemelerim, eşim Martin Bell tarafından çekilen ve yönetilen Oscar ödülüne aday gösterilmiş “Streetwise” isimli belgeselin temelini oluşturdu” dedi.

Lise mezuniyet balosu projesi ile ilgili bilgiler de veren Mark, “Projeyi tamamlamak için 2006’dan 2009’a kadar bütün Amerika’yı dolaşarak, New York’dan Charlottesville, Virginia, Houston ve Los Angeles’a kadar 13 okulda mezuniyet balosuna giden gençleri fotoğrafladık. Öğrencilerin hayatları, hayalleri ve geleceğe dönük umutları hakkında röportajlardan oluşan ve adı yine ‘Mezuniyet Balosu’ olan bir film derledik. Sonuç olarak, büyüleyici ve 21. yüzyılın başında Amerikan gençliğine ait anlamlı ve açıklayıcı bir belgeyi ortaya sunduk” diye konuştu.

Basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladığını söyleyen Coşkun Aral ise, iş hayatına 1976 yılında Ekonomi ve Politika gazetesinde devam ettiğini söyledi.

Kendisinin hep savaş muhabiri olarak anıldığını, ama asıl işinin foto muhabirliği olduğunu söyleyen Aral, “Savaşlara çok gittim, ama muhabirlikte, sık sık savaşlara gidenler zaman zaman kendisini savaş muhabiri sanıyor. Muhabirlikte branşlar vardır. Ama hepsinin tanımı muhabirdir. Savaş muhabirliği bizim gibi toplumlarda biraz hamaset, kendini olduğundan daha büyük göstermek için kullanılan bir tanımlamadır. O yüzden ben savaş muhabiri değilim, foto muhabiriyim” dedi.

Aral, konuşmasında Perpignan fotoğraf festivali ve geçen yıl vefat eden usta fotoğrafçı Gökşin Sihapioğlu ile ilgili de bilgiler verdi .
Kaynak: İHA