Gelişmiş Ülkelerde İnsanların Yarısı Kalpten Ölüyor

Doruk Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan kalp ve damar hastalıklarına karşı uyarılarda bulundu.

Avcı, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin gelişmiş ülkelerdeki ölümlerin yarısını oluşturduğunu söyledi.

Uzman Dr. Erkan Avcı, ölüme sebep olan kalp krizi hakkında bilgi vererek, "Kalbin kendisini besleyen damarlarda ani ve ilerleyici tıkanma ya da aşırı kasılma sonucu ortaya çıkan kalp krizi, damar sertliğinin en olumsuz tablosudur. Kalp dokusunun kendini yenileme imkanı yoktur. Bunun için baştan tedbir almak gerekir" dedi.

Avcı, kalp krizinin göğüs üzerinde baskı oluşturarak yarım saat kadar sürdüğünü ve aynı zamanda da kollar ile sırta yayıldığını ifade etti.

Bazen karın bölgesine yayılan ağrının mideyle ilgili rahatsızlık sanılmasına da yol açabildiğini kaydeden Avcı, soğuk terleme, bulantı, kusma, aşırı halsizlik, bitkinlik, baygınlık hissi gibi belirtilerin de görülebildiğini anlattı.

Kalp krizi geçiren kişinin kesinlikle yürütülmeden doğrudan bir sağlık kurumuna sevkinin sağlanması gerektiği üzerinde duran Avcı, "Bugünkü şartlarda kriz riskini ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak bu riski asgariye indirmek için yapılması gerekenler vardır. Bunları sıralamak gerekirse, ilk sırada sigarayı bırakmak gelir. Hipertansiyonu ortadan kaldırmak, şeker hastalarının şeker seviyelerini düşürmek, aşırı kilolardan kurtulmak, düzenli fizik egzersizleri yapmak, kan yağlarının düşürülmesini sağlamak lazım" dedi.

Ölümlerin yarısının ani olmak üzere, kroner kalp hastalığından olduğunu ve birçok kişinin hayatını kaybettiğini belirten Avcı, hastalığın erkeklerde daha fazla görüldüğüne dikkat çekti. Kadınlarda riskin daha çok menopoz sonrası arttığını aktaran Avcı, kalp krizi görülme riskinin erkeklerde yüzde 30, kadınlarda ise yüzde 20 olduğuna işaret etti .
Kaynak: İHA