Ahi Lideri Şeyh Mustafa Anıldı

Tarihte bölgedeki esnaf birliği ahi teşkilatının lideri Şeyh Mustafa'nın anma törenine katılan Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, "Bu şahsiyetler, burada hüküm sürerken insanları hiç bir zaman kötülemediler.

‘Yaratılanı hoş gör, yaratandan ötürü‘ felsefesiyle insanların yanına giderek bu yöreleri fethettiler. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesiyle hareket ettiler." dedi.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal beldesinde düzenlenen, bölgenin ahi lideri Şeyh Mustafa'yı anma törenine katıldı.

Vali Şahin, yaptığı konuşmada, Yavuzkemal Belde Belediye Başkanı Abdullah Önal'a, ilk kez düzenlenen Şeyh Mustafa'yı anma programından ötürü teşekkür etti. Şeyh Mustafa gibi İslam önderlerinin Giresun ve yöresinin İslamlaşmasında, Türkleşmesinde önemli görevleri yerine getirdiğini kaydeden Şahin, "Öyle şahsiyetler var ki yıllar önce yaşamış, bu yörelere hizmet etmiş, bu yörenin İslamlaşmasına, Türkleşmesine vesile olmuştur. Bu şahsiyetler buralara sahip olurken, çeşitli değişik kaideleri de kendine prensip edinmiş, o prensipleri halka anlatarak buranın kılıçla değil, rıza ile Müslüman olmasını sağlamışlardır. İşte bu şahsiyetlerden biri de bundan 600 sene önce yaşayan bu zatı muhterem Şeyh Mustafa Efendi'dir." diye konuştu.

Bu şahsiyetler bölgede hüküm sürerken insanları hiçbir zaman kötülemediklerini, hep hoşgördüklerini ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nasıl gördüler, 'Yaratılanı hoşgör, yaratandan ötürü' felsefesi ile insanların yanına koşar adım giderek bu yöreleri fethettiler.

‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesiyle hareket ettiler. İnsanlara değil eziyet, zulüm etmek, onları eziyet ve zulümden kurtarmak için uğraşı sarf ettiler. Onların gayeleri ‘devlet ebed müddet' felsefesiyle hareket etmek oldu. Ve böylelikle bu yöredeki Müslümanların kenetlenmesine vesile oldular. Böylece bu yörelerdeki müslümanların kenetlenmesine vesile oldular. Dostluklarını hep böyle kenetleşerek sürdürdüler. Burada İslamı ve Türklüğü yaygınlaştırmak için gayret ettiler. Öyleki Ermeniler, Rumlar arasında olduğu halde onların arasında yaşarken hiç onlara huzursuzluk vermediler. Barışı hep istediler. Kavgayı ittiler.

Neredeyse koyun ile kurdun birarada yaşamasına vesile olan bu büyük zatı muhteremlerin değil birincisi, gönül isterdiki 500. kez düzenlenseydi. Bu insanlar öyle ki Müslüman, Ermeni, Rum arasında yaşamayı, birlikte yaşamayı, gayrimüslim de olsa birlikte yaşamayı başardılar. Bugün biz Müslümanlar arasında kavgalarla geçiriyoruz zamınımızı. Bu insanlar, bu yörelerde koyunu kurt ile gezdirdi. Koyunun fikri nedir? Kurda yem olmamaktır. Kurdun fikri nedir? Koyunu biran önce yemektir. Böyle olmasına rağmen bu insanları barış içinde burada tuttular. Bu insanlar bunun için bizim manevi bekçilerimizdir. Bu kişiler burada boşuna da menkul değildir. O da bir hayra delalettir. Bu insanları öldükten sonra da anmamız, yeni yetişen gençlerin anlamaları için son derece önemlidir. İlimizde yaz boyu festivaller yapıldı.

Hemşehriler hep bir araya gelsin, dostluklar pekişsin. Bu çok güzel ama bu arada inanç turizmini yürütmek biz idarecilerin bir anlamda görevidir. Bu kişileri anlamak insanı manevileştirir, manevi haz verir. Stresten, sıkıntıdan adeta korur."Konuşmaların ardından, Vali Şahin ile programa katılanlar Şeyh Mustafa'nın türbesine giderek dua ettiler. Programa; Dereli Kaymakamı Ömer Faruk Kala, Giresun İl Müftüsü Necati Akkuş, AK Parti Giresun İl Başkanı Sabri Öztürk, Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, Yavuzkemal Belediye Başkanı Abdullah Önal, Duroğlu Belediye Başkanı Murat Kılıçaslan ve çok sayıda vatandaş katıldı.