Yeni Anayasaya ‘Yeşil’ Öneri

Adana’da emekli orman memuru Mustafa Kızal, yeni anayasaya konulacak bir madde ile 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında çocuklara birinci sınıftan itibaren ağaç ve orman sevgisinin aşılanmasını istedi.

Yeni Anayasaya ‘Yeşil’ Öneri
1978 yılında Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nden emekli olmasına rağmen, orman ağaçlandırma çalışmalarına 16 yıl boyunca gönüllü olarak katılan 82 yaşındaki Mustafa Kızal, Türkiye’deki orman yangınlarına dikkat çekip, yaşanan bu afetten kurtulabilmesi noktasında ‘Ormancının Bitmeyen Orman ve Ağaç Sevgisi’ adı altında bir kitap kaleme aldı. Kızal, ücretsiz olarak dağıtılan kitabında, özellikle sahil bölgelerinde denizden 150 metre yükseklikte yetişen kızılçam ormanlarında yaşanan orman yangınlarına dikkat çekti.

“YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLE TÜRKİYE BİR ‘MEYVE CENNETİ’NE DÖNÜŞEBİLİR”

Kızal, kızılçamın sakızlı, ispirtolu ve ibreli ağaçlar olduğu için bu ormanların yanması halinde söndürülmesinin çok zor olduğu gibi devlete de büyük zararlar verdiğini söyledi.

Bugünkü mevcut Orman Kanunu’nda yer alan bir maddeye göre; yanan kızılçam ormanlarına yanan cinsin dışında başka bir türün dikilemediğini hatırlatan Kızal, yapılacak yeni anayasa çalışmalarında bu husus dikkate alınarak, söz konusu kanunda gerekli değişikliklerin yapılması adına ilgili bakanlık ve siyasilere çağrıda bulundu.

Yanan kızılçam ormanlarının yerine zeytin, incir, nar, kaysı, harnup ve meşe gibi yapraklı ve meyveli ağaçların dikilmesi halinde Türkiye’nin 15-20 yılda adeta ‘meyve cenneti’ne dönüşebileceğini savunan Kızal, projenin hayata geçirilmesi noktasında da Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Ziraat Bankası arasında bir protokol imzalanarak, ziraat mühendislerinin de katkısı ile kaliteli meyve fidanları kurularak, bu fidanların yetiştirilebileceğini dile getirdi.

“OKULLARDA ‘ORMAN VE AĞAÇ’ DERSİ VERİLSİN” Kızal,

“Hayatım boyunca güzel ülkemizin orman varlığının artmasına katkıda bulunmanın gururunu ve onurunu yaşadım. Şu anda Adana’da oturduğum apartmanın çevresini ağaçlandırarak, bu mutluluğu yaşamaya devam ediyorum” dedi

Hazırlanacak yeni anayasaya bir madde konularak, 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında çocuklara ağaç ve orman sevgisinin birinci sınıftan itibaren aşılanabileceğini kaydeden Mustafa Kızal, ‘Ağaç ve Orman’ adı verilecek derslerinin de orman mühendislerince verilmesi önerisini gündeme taşıdı. Kızal, “Şimdiye kadar Türk çocuklarına ‘Ağaç ve Orman’ dersi verilmedi. Bundan sonra çocuklarımıza 12 yıl boyunca ağaç ve orman dersi verilsin. Çocuklar bu yaşlarda orman sevgisini öğrensin” ifadesini kullandı .
Kaynak: İHA