Taşucu Belediye Başkanı Açıkbaş:

Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, ''Yoğurduyla ve folkloruyla ünlü Silifke ve yöresini mavi yengeçle tanıtıyoruz'' dedi.

Silifke ilçesindeki Göksu Deltasında Akgöl'de bol miktarda çıkan ve geçmiş yıllarda yenmeyen mavi yengeç, şuanda aranan lezzetlerin başında geliyor. Yakalanan yengeçler ilçedeki lokantalarda limon suyu, kekik ve kırmızı biber sosuyla birlikte iki tanesi bir porsiyon olarak 5 TL'den müşterilere sunuluyor.

Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede düzenlenen çevre festivali etkinlikleri kapsamında mavi yengeci tanıtmak amacıyla 3 yıldır ''Mavi Yengeç Koşusu'' düzenlediklerini söyledi.

Geçmiş yıllarda vatandaşların mavi yengeç için ''Bu böcek yenmez'' dediklerini hatırlatan Açıkbaş, mavi yengecin şu anda ise bol miktarda tüketildiğini ve aranan bir lezzet haline geldiği vurguladı.

Akgöl'de bol miktarda mavi yengeç çıktığını anlatan Açıkbaş, besin ve protein değeri yüksek olan mavi yengeci, yurt içinden gelen yerli konuklar, ünlü sanatçılar ve yurt dışından gelen yabancı konuklara ikram ederek, tüm Türkiye'ye ve yurt dışına tanıtmaya çalıştıklarını belirtti.

Açıkbaş, Akdeniz sahillerinde sıklıkla bulunan mavi yengeci herkese tavsiye eden, doğal dengenin korunması halinde de mavi yengeç neslinin hiçbir zaman tükenmeyeceğine inandıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Mavi yengeç neslinin tükenmemesi için doğal dengenin mutlaka korunması gerekir. Mavi yengecin üreme dönemleri Mayıs ve Haziran ayıdır. Ticari değeri de yüksek olan bu besin kaynağının bu aylardan önce mutlaka korunması gerekir. Çünkü bu dönemden önce kış uykusuna yatan yengeçler kabuklarını değiştirmenin yanında üreme dönemlerine girdikleri için karınlarının alt kısmında taşıdıkları bir kelebeği andıran yerde yüzlerce yavruyu yeni yetişkin olarak doğaya bırakıyorlar. Bu da bize doğanın sunduğu en güzel bir nimet ve biz bu nimetlerden onu koruyup çoğalmalarını sağlayarak faydalanmalıyız. Bundan faydalanmak için de mutlaka doğanın dengesini bozmamamız gerekir. Doğanın dengeleri bozulduğu takdirde de bize sunulan bu nimeti geri tepmiş oluruz.''

Muhabir: Hüseyin Haskan/Kerem Kocalar

Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
Kaynak: AA