Cemal Hünal Ata Binerek Ok Attı

Biga ilçesinde, ''Biga Sancak Beyi Osman Bey Geleneksel Okçuluk Müsabakası ve Şenlikleri'' düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği ve Biga Kaymakamlığı tarafından Dikmen köyündeki Hafızın düzlüğü mevkisinde düzenlenen müsabakalara 7 ülkeden 18'i yabancı olmak üzere 130 okçu katıldı.

Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü, İstanbul Kemankeş Talimhane Okçuluk Grubu, Biga Okçuluk Spor Kulübü, Uşak, Konya, Sivas, Ankara, Tokat, Amasya'dan katılan atlı spor kulübü ve üyelerinin yanı sıra Slovakya, Macaristan, Moğolistan, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ile İsviçre'den gelen 30 atlı 100 yaya okçu iki kategoride gün boyu yarıştı.

20 yarış atı ile yarışmalara katılan sinema sanatçısı Cemal Hünal ile Biga Kaymakamı Fatih Genel de ata binerek ok attı.

Biga'nın tarihte okçuluk ile ilgili önemli bir yeri olduğunu belirten Kaymakam Genel, Biga Sancak Beyi Osman Bey anısına ikincisini düzenledikleri programın ana sponsorunun İÇDAŞ olduğunu söyledi.

Genel, binlerce kilometre uzaklıktan Moğolistan'dan 12 saatlik uçak yolculuğu ile at üzerinde ok atmak için 4 sporcunun katıldığını, bunun Biga için, Çanakkale ve bölge adına Osmanlı ve Tük sporu adına önemli bir spor olduğunu kaydetti.

Turnuvaya Moğolistan'dan katılan atlı okçu Tseveen Huderchuluun, lise yıllarında başladığı sporu 98 yaşındaki babasından öğrendiğini belirtti.

Huderchuluun, Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirterek, ''Biga Kaymakamından aldığım davet üzerine buradayım. Türk insanı çok nazik ve organizasyonu, ülkenizin doğasını çok beğendim. Bu doğal ortam bana kendimi çok iyi hissettirdi. Moğolistan'da iklim koşulları bizim spor yapmamıza uygun değil. Yaz tatilimi bu sporu yaparak geçiriyorum'' dedi.

Gelecek yıl ve daha sonraki yıllarda da bu organizasyon devam ettiği takdirde tekrar katılmak istediğini belirten Huderchuluun, Moğolistan'da düzenlenen dünya uluslar arası okçuluk müsabakalarında 4 kez şampiyon olduğunu, babasının da daha önceki yıllarda 4 kez şampiyonluğu elde ettiğini kaydetti.

Moğolistan'da düzenlenen dünya uluslar arası okçuluk müsabakalarında bronz madalya alan Yambiidonchir Bayartsetseg ise okçuluk sayesinde dünyanın dört bir yanından arkadaşları olduğunu bildirdi.

Turnuva alanındaki el sanatları, ebru ve maket sergisi de vatandaşların yoğun ilgisini çekti.

Muhabir: Serten Akkaya / Burak Akay

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA