TBMM Başkanı Çiçek'in Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Biz sıradan bir toplum değiliz. Bizim köklerimiz var. Bu kökler üzerinde de geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz, çalışacağız'' dedi.

Sivas Valiliği, Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ankara'daki Sivas Dernekleri Federasyonu'nun işbirliğinde ikincisi düzenlenen ''Başkentte Sivas Günleri'' etkinliği Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.

Etkinliğe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Sivas ve bazı illerin milletvekilleri, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ve yerel yöneticilerle davetliler katıldı.

Açılışta konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yozgatlı olduğunun hatırlatılarak, etkinliğe katıldığının belirtilmesi üzerine, Mevlana'nın ''Beni bu semtin yabancısı farz etmeyin. Sizin mahallenizde kendi evimi arıyorum'' sözünü dile getirdi.

Sivas'ın yabancısı olmadığını ifade eden Çiçek, ortak değerleri paylaşan aynı toprağın insanları olduklarını söyledi.

Sivas Kongresi'nin 4 Eylül'deki yıl dönümü etkinliğine katıldığını anımsatan Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin Sivas'ta atıldığını vurguladı. Bunun farkında olunması gerektiğinin altını çizen Çiçek, ''Milletimizin yakın tarihteki kutlu yolculuğuydu. Bu yolculuk Ankara'da Cumhuriyet ile beraber noktalanmış oldu'' dedi.

Çiçek, tanıtım günlerinin en önemli faydalarından birinin o kentlere hizmet eden insanları biraraya getirmesi olduğunu belirtti.

Sivas'ın bir tarih ve kültür şehri olduğunu dile getiren Çiçek, Türklerin Anadolu'ya ayak bastığından beri ebedi vatan olduğunu gösteren belgelerin, kalıntıların, eserlerin Sivas'ta olduğunu söyledi.

Çiçek, ''Bir manada Sivas Türkiye'nin özüdür, hulasasıdır'' diye konuştu.

Türkiye'nin kendisini yurt dışına tanıtamadığından şikayet edildiğini ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

''Biz kendi kendimizi tanımadık ki kendimizi başkasına tanıtalım. Ankara'da oturuyoruz Ankara'yı tanımıyoruz, Sivas'ta oturuyoruz Sivas'ı tanımıyoruz. İşte bir manada o ilin varlıklarını, değerlerini hem o yöre insanı hem burayı ziyaret eden Ankaralı hemşehrilerimiz tanıyacak. Biz sıradan bir toplum değiliz. Bizim köklerimiz var. Bu kökler üzerinde de geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz, çalışacağız. Bu tanıtım günlerinde birbirini tanımayanlar biraraya geliyor, kaynaşmaya vesile oluyor.''

-''Sivas Türkiye'nin incisi''-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Sivas'ın, Kurtuluş Savaşı'nın fitilinin ateşlendiği, kahraman ve gazi bir şehir olduğunu söyledi.

Sivas'ın ayrıca farklılıkların kardeşçe yaşandığı, tarih ve kültür kenti olduğunu da vurgulayan Çelik, ''Sivas, Türkiye'nin incisi. Bu güzel şehrimizin zenginliklerinin Ankara'da tanıtımına katkı sunan herkese teşekkür ediyorum'' dedi.

''Dünyayı tanımaya çalışıyoruz, Londra'yı, New York'u, Berlin'i, Tokyo'yu...'' diyen Çelik, ''Ama acaba ne kadar kendimizi tanıyoruz- Ne kadar değerlerimizi tanıyoruz- Ne kadar şehirlerimizi tanıyoruz- Bir kez daha düşünmemiz gerekiyor. Önce kendimizi iyi tanıyacağız, sonra dünyaya açılmaya devam edeceğiz. Bu amaca hizmet ettiği için bu etkinliği gerçekleştirenleri tekrar kutluyorum'' diye konuştu.

-''Sivas kadim şehirlerden biri''-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Sivas'ın kadim şehirlerden biri olduğuna dikkati çeken Erdem, ''Sivas her zaman, her devirde belirleyici olmuştur. Ama bugün gereken değerin verildiğini söyleyemeyiz. O yüzden Sivas'ın cazibe merkezi haline getirilmesi herkesin görevi, herkese büyük görevler düşüyor'' dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Sivas'ın merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun çok önem verdiği bir şehir olduğunu söyledi.

Sivas'ın hak ettiği yerde bulunmadığını belirten Destici, kentin zenginliklerini herkesin tanıması gerektiğini vurguladı.

Çalışmaları süren ''Büyükşehir Yasası''na eleştirilerde bulunan Destici, büyükşehir yapılırken tek kriterin nüfus olmasını da doğru bulmadığını söyledi.

Ülkenin birinci gündem maddesinin terör olduğunu savunan Destici, ''Türkiye terörü çözmeden hiç bir sorunu çözemez'' dedi.

Sivas Valisi Zübeyir Kemelek de amaçlarının kenti anlamak, anlatmak ve tanıtmak olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de Sivas'ın bir kardeşlik şehri olduğunu belirtti.

Ankara Sivaslı Dernekler Federasyonu Başkanı Erol Yanar ile etkinliğe katılan bazı Sivas milletvekilleri de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından etkinliğin açılışı katılımcılar tarafından yapıldı.

Cemil Çiçek etkinliğin yapıldığı merkeze girişi sırasında kapıda kendisine gösterilen bir Kangal köpeğini kısa süreli sevdi.

Çiçek ve beraberindekiler daha sonra stantları gezdi.

Muhabir: Barış Gündoğan - Ali Hakan Der

Yayıncı: Ziver Büyüktaş
Kaynak: AA