''iran'ın Uaek İle Şeffaf İşbirliği Yapması ve Nükleer Tesislerini Ön Koşulsuz Olarak Denetime Açması'' İstendi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu toplantısında, ''İran'ın UAEK ile şeffaf işbirliği yapması ve nükleer tesislerini ön koşulsuz olarak denetime açması'' talep edildi.

5+1 ülkelerinin, İran'ın nükleer programına yönelik Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu toplantısına sundukları karar tasarısı 31 lehte oyla kabul edildi.

Oylamada Küba aleyhte oy kullanırken, Ekvador, Mısır ve Tunus çekimser kaldı.

BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'nın ortak olarak sundukları karar tasarısında, ''İran'ın, UAEK ile şeffaf işbirliği yapması ve nükleer tesislerini ön koşulsuz olarak denetime açması, BM Güvenlik konseyinin kararlarına uyarak nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini derhal durdurması ve 5+1 ülkeleriyle başlattığı diyaloğu sürdürmesi'' istendi.

İran'a yönelik herhangi bir yaptırım hükmü bulunmayan karar tasarısında İran yönetiminin taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın ani denetimleri öngören ek protokolünü de onaylayarak UAEK denetçilerinin tüm nükleer tesislerde ''önceden haber vermeksizin denetim yapmalarını sağlaması gerektiği'' vurgulandı.

Yeni karar tasarısı İran'ın nükleer dosyasının yeniden BM Güvenlik Konseyine gönderilmesini öngörmüyor.

Diplomatik kaynaklar yeni karar tasarısının İran'ı, nükleer programı konusunda UAEK ve 5+1 ülkeleriyle işbirliği yapmaya teşvik etmek ve soruna diplomatik kanaldan çözüm bulunması için hazırlandığı değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Viyana

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA