Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Toplantısı

Hatay tarımının özellikle markalaşma ve ihracat odaklı gelişmesi için Hatay Valiliği öncülüğünde hazırlanan ''Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı'' çerçevesinde, tarımsal ürünlerin ihracat odaklı üretilmesi ve geliştirilmesini değerlendirme toplantısı yapıldı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Harbiye Beldesi'nde bulunan bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kentin kültürel, ekonomik ve sosyal gibi birçok alanda da ülkeye katkı sağladığını söyledi.

Hatay'ın diğer illerden daha çok ihracat yaptığını, kentin vergi sıralamasında 8. sırada olduğunu anlatan Lekesiz, 2000 yılında Hatay'dan 4 firmanın 2011 yılının sonlarında ise 12 firmanın, Türkiye'deki en büyük 500 firma içinde yer aldığını belirterek, ilin yatırımcı açısından müthiş bir cazibesi olduğunu ve gıptayla takip edilen illerin başında geldiğini kaydetti.

Lekesiz, son zamanlarda basında Hatay'ın olumsuz yansıtıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Herkesi soğukkanlı olmaya davet ediyorum. 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle basın açıklaması adı altında izinsiz olarak yürüyüş yapıldı. Basın açıklaması 50 kişi ile yapılır. Açıklama yapmak isteyenler hangi konuyla ilgili konuşacaksa mümkünse kendi yerinde yapar. Ama 3 bin kişi ile sokakta basın açıklaması yapılmaz, fiilen açık hava toplantısı yapılmaz. Aramıza karışan provokatörler, Hatay'ın tamamı gibi algılanabilir. Lütfen sakin olalım, soğukkanlılığımızı muhafaza edelim''

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ta, Hatay'ın tarımsal alanlar açısından çok önemli bir çoğrafik özelliğe sahip olduğunu ve bu alanda yapılan tüm çalışmalara destek vereceklerini belirtti.

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, gerçekleştirilen bu projenin Hatay için önemli bir uygulama olduğunu söyledi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ise, konuşmasında, Hatay'ın, Türkiye'nin önemli bir ihraç merkezi olduğunu ve 2011 yılı değerlendirmelerine göre Türkiye'de en çok ihraç yapan 9. ili seçildiğini hatırlattı.

Kentte yapılan 2 milyar 144 milyon dolarlık ihracatın 743 milyon dolarını tarım ürünleri ihracatından sağlandığını vurgulayan Kavak, bu ihracatın 521,5 milyon dolarının da yaş sebze ve meyve ihracatından elde edildiğini kaydetti.

Kavak, yaş meyve ve sebze ihracatının sektöre l bazda Türkiye'de birinci sırada olduğunu fakat son yıllarda bu sıralamada gerileme yaşandığını belirtti.

Bu gerilemenin kentte ihracat odaklı ürünlerin üretilmemesinden kaynaklandığını kaydeden Kavak, ''İlimizde yaş sebze ve meyve ihracatının düşme nedenlerinin başında Hatay'da ihracat odaklı ürünlerin üretilmemesinden kaynaklanıyor. İhraç ürünleri üretilmeyince ihracatçılarımız maliyetlerini düşürmek için üretim bölgelerine taşınmak zorunda kalıyor. Bu da ilimizde istihdam sorunun artmasına ve bölge ekonomisinin daralmasına neden oluyor'' dedi.

Toplantıya ayrıca ilçe belediye başkanları, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Hatay / Salim Taş

Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
Kaynak: AA