Akaryakıt Kaçakçılığına Yönelik Operasyon

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nce yapılan araştırmalar neticesinde, kurulmuş paravan şirketler aracılığıyla akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları tespit edilen organize firmalara yönelik düzenlenen operasyonda, 245,520 ton 'cutting oil' cinsi akaryakıta el konuldu.

Operasyonla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara’da faaliyet gösteren G.V. isimli firmanın paravan olarak çalıştığı öğrenilirken, firmanın yurt dışından sanayide kullanmak üzere getirdiği madeni yağ, solvent ve tiner gibi ürünleri işlemeden veya karıştırmak suretiyle kaçak akaryakıt imalatında kullanmak üzere piyasaya sürdüğü ortaya çıktı

Soruşturma kapsamında; Adana’da R.B. ve Gaziantep’te K.B. isimli firmaların, İzmir’de bulunan gümrük müşavirliği firmaları ile ortaklaşa hareket ettikleri, bu firmaların organize suç örgütü gibi çalışarak yurt dışından getirdikleri bu petrol türevi ürünleri piyasaya, hem ÖTV ödemeyerek soktukları, hem de bu ürünleri kaçağa sarf ederek devleti milyonlarca lira zarara uğrattıkları tespit edildi.

Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatları doğrultusunda soruşturmaya alınan firmaların Aliağa Gümrük Müdürlüğü’nden ithal edeceği 245,520 ton cutting oil cinsi akaryakıta el konuldu. Soruşturmaya alınan firmalarla ilgili edinilen bilgi kapsamında, G.V. isimli firmaya ait elektrik sarfiyatının 47,902 kw, bunun da bedelinin 9,33 TL ve toplam fatura bedelinin 12,98 TL olduğu, Aliağa Gümrük Müdürlüğü'nden çıkışı yapılan ürünlerin çok kısa bir süre içerisinde mamul ürün haline getirilerek satışının gerçekleştiği bildirildi.

Ancak firmada yapılan incelemelerde, firma kapısının uzun süredir kapalı olduğu, yine firma ile ilgili olarak alınan bilirkişi raporlarında günlük mamul ürün üretim miktarının 12,96 ton olduğu anlaşıldı

Bu kapsamda, firmanın ithal ettiği 126,720 ton ürünün yaklaşık 10 günde mamul haline geleceği, oysa bu ürünün Aliağa Gümrük Müdürlüğü'nden çıkışından birkaç gün sonra satışının yapıldığı, ayrıca firmayla ilgili olarak Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, firmaya ait çalışan sigortalı bir kişinin olduğu tespit edildi.

Olayla ilgili soruşturma devam ediyor .
Kaynak: İHA