İşkur Genel Müdürü Yazıcı: Genç İşsizliğin En Büyük Sebebi Mesleksizlik

İş-kur Genel Müdürü Nusret Yazıcı, “Genç işsizliğin en büyük sebeplerinden biri mesleksizliktir.Bu sorunun çözümü için de mesleki eğitimi kursları ile iş başı programlarımızı yeniden yapılandırdık.” dedi.

Finansmanlığını Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yapmakta olduğu ve İşkur tarafından yürütülen ‘Genç İstihdamın Desteklenmesi Operasyonu’nun tanıtımı Rixos Otel’de yapıldı. Toplantıya, Konferansa, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi katıldı.

İş-kur Genel Müdürü Yazıcı burada yaptığı konuşmada, “İş-kur olarak bizler genç istihdamın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu kapsamda sunduğumuz hizmetleri çeşitlendirmek, hem hizmetlerin kalitesini artırabilmek için yoğun çaba harcamaktayız. Genç işsizliğin en büyük sebeplerinden biri mesleksizliktir. Bu sorunun çözümü için de mesleki eğitimi kursları ile iş başı programlarımızı yeniden yapılandırdık. En az iki elamanı olan iş yerlerinin de işbaşı eğitimden faydalanmasını sağladık. Daha fazla gencimizin bu programlardan yararlanmasını sağlayabilmek içinde yararlanıcılarımızın cep harçlıklarını belli oranlarda artış sağladık. Genç nüfusa daha iyi hizmet verebilmek için 2 bin 817 İş ve Meslek Danışmanı atadık. Böylece her işverenimizin ve işsizimizin bir iş ve meslek danışmanı olmuş oldu. İşe yerleştirdiğimiz kişilerin yarısını gençlerimiz oluşturmaktadır.” diye konuştu.

Genç istihdamı destekleme operasyonunun temel hedefinin gençlerin istihdam edilebilirliğinin artırabilmesi olduğun vurgulayan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Operasyon kapsamında yürütülen tüm çalışmalar, ülkemiz gençlerine güvenli yarınlar bırakabilmektir. Yine gençlerin 81 ilde kariyer danışmanlığı, mesleki kurslar, işbaşı eğitimi ve gelişmiş programlarla devam etmektedir.” Yazıcı, çalışmalarının artarak devam edeceğini belirterek, bugüne kadar ki desteklerinden dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e teşekkür etti.

"PROGRAMIN İKİ YILLIK BÜTÇESİ 1 MİLYON 950 BİN EURO"

İki yıl süresince 1 milyon 950 bin Euro’luk bir bütçe ile yürütülecek olan Genç İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu, 2013 Eylül ayında tamamlanacak. Uygulama süresince, yapılması planlanan faaliyetler şöyle: “Öncelikli endüstriler ve yatırım alanlarının, destek türlerinin ve çalışanların ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması için anketler gerçekleştirme ve toplanan verilerin analizi. Girişimcilik rehberi ile girişimciler için mevcut olan tüm finans, eğitim ve diğer desteklerin yer aldığı kapsamlı bir listenin hazırlanması. 15 büyüme merkezinde girişimcilik ve kariyer etkinliklerinin organize edilmesi, strateji, politikalar uygulanması ve yerel ekonomilerin geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan desteklerden oluşan Genç Girişimciliğini Destekleme (YES) Modeli’nin geliştirilmesi ve bunların 5 pilot ilde (Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Rize, Sivas) uygulanması için eylem planlarının hazırlanması.”