Çivisiz Cami Restore Edilecek

İznik Elmalı Köyü’nde çivi kullanılmadan tamamı birbirine geçme ağaçlarla 1884 yılında inşa edilen camii, Bursa İl Özel İdaresi tarafından restore edilecek.

Çivisiz Cami Restore Edilecek
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik ve İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, Elmalı Köyü’nde yaptıkları incelemede camide kullanılan ahşap malzemenin yaklaşık 150 yıldır hiçbir şekilde çürümemiş olmasının önemli olduğuna değindi.

Tarihi yapıya sahip çıkacaklarını vurgulayan Bilal Çelik, “Elmalı köyümüzde 1884 yılında yapılmış ve nevi şahsına münhasır camilerden birisi burada bulunmaktadır. Ağaçtan yapılmış ve tek bir çivi kullanılmadan geçme usulüyle yapılmış gerçekten hem tarihi bakımdan önem taşıyor. Hem sanat bakımdan çok önemli bir cami. İl Özel İdare olarak buranın restorasyonunu zaman içinde yapılacak.

Cami yavaş yavaş özelliklerini kaybetmeye başlamış. Eğer birkaç yıl içinde buraya sahip çıkılmaz, tamir edilmez bakılmazsa, maalesef tahribat çok daha büyüyecek. Bu bakımdan Özel İdare olarak bir an önce buranın onarımının yapılması için öncelikle restorasyon projesi hazırlanmasını istiyoruz. Çünkü burada nadide bir esere sahibiz. Mücevher gibi her parçasının ayrı bir kıymetle değerlendirilip ölçülmesi gereken ve o derece işin ustası ehli tarafından onarılması gereken parçalar. Restorasyon projesini tamamladıktan sonra da inşallah onarımı için ihale yapıp burayı bir an önce ilk gün yapıldığı şekliyle orijinal bir şekilde temiz güzel bir ibadethane olarak sonsuza kadar devam etmesi için biz şimdiki nesil olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız” dedi.

İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, tarihi yapıyı gelecek kuşaklara aktarmak için çalışacaklarını vurguladı .
Kaynak: İHA