Vali Kıraç, 'bayrak' Krizini Değerlendirdi

İzmir Valisi Cahit Kıraç, 9 Eylül'de İzmir'in kurtuluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenlerde yaşanan 'bayrak' kriziyle ilgili olarak, "İzmir kavga ederek nereye varacak; tartışılacak konu yok ki.

Vali Kıraç, 'bayrak' Krizini Değerlendirdi
Bayrak için neyi tartışıyoruz, neyi tartışıyorsunuz, İzmir'in başka sorunu kalmadı mı?" dedi

Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski, ülkesinin kurtuluş yıldönümü şerefine İzmir Valisi Cahit Kıraç’ı makamında ziyaret etti. Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski, İzmir'de önümüzdeki günlerde Makedonca kursunun açılacağını belirterek, "Ümit ediyorum ki bu kurslar iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirecek" dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç’ı makamında ziyaret eden Taskovski, Makedonya'nın bağımsızlığının yıl dönümü kutlamalarını ilk kez Ankara dışında İzmir'de gerçekleştirme kararı aldıklarını, İzmir'de çok sayıda Makedon göçmenin yaşadığını belirtti.

İzmir Valiliği ve yerel yönetimleriyle birçok başarılı projeye imza attıklarını dile getiren Büyükelçi Taskovski, "Makedonya'yı, Makedonya dışında kültürüyle en iyi İzmir'de görebilirsiniz. Makedonya'ya en büyük desteği de İzmir veriyor. İzmirli yatırımcılar Makedonya'ya önemli yatırımlar yapıyor" dedi.

İki ülke arasında kültürel, siyasi ve ticari projeleri sürdüreceklerini dile getiren Goran Taskovski, Makedonya Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırımlar ve İhracatı Destekleme Ajansı'nın İzmir'de bir ofisinin bulunduğunu söyledi.

VALİ KIRAÇ, BAYRAK KRİZİNE SON NOKTAYI KOYDU

Valisi Cahit Kıraç, Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi'nin yaptığı ziyaretin ardından basın mensuplarının İzmir’in 9 Eylül kurtuluş günündeki bayrak krizi hakkında sorularını cevapladı. Makedonya Büyükelçisini uğurladıktan sonra basın mensuplarına, 'gelin bayrağımızın altında konuşalım' diyen Vali Kıraç, gönderdeki Türk Bayrağı'nın altında poz verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun sözlerine de cevap veren Vali Cahit Kıraç, "İzmir kavga ederek nereye varacak? Tartışılacak konu yok ki. Bayrak için neyi tartışıyoruz, neyi tartışıyorsunuz? İzmir'in başka sorunu kalmadı mı? İşsizlikle ilgili, metroyla ilgili konuşun, çalışmayan otoyolları konuşalım. Bu milletin bayrakla ilgili sorunu olabilir mi? İzmir hoşgörü kenti bu noktanın unutulmaması lazım" dedi.

"YANLIŞ BİR SÖYLEM TARZI"

Vali Cahit Kıraç, gazetecilerin Aziz Kocaoğlu'nun 'biz tepki gösterdik, ondan bayrak çekildi' sözünün söylenmesi üzerine, "Neye tepki gösterdi de oldu? Olur mu öyle bir şey? Bu bayrağı zorla mı çektiriyorlar buraya? Bu söylem yanlıştır. Bayrak hepimizin bayrağıdır. Burada program esnasında niye karara bağlanmamış o zaman 40 gün önce. Deselerdi bağlanırdı. Sorun değil. Yasak diye bir şey yok. Karıştırıyorsunuz. 8 Ağustos'ta bu toplantı yapıldı. Kurul toplanmış karar vermişler sonrasında bayrak töreni yapalım demişler ve eklenmiş. Süvari birliklerinin girmeyeceği, bayrağın çekilmeyeceği yönünde bir kararın olmadı. Başta düzenlenmemiş, ek talep gelince konulmuş. Komite toplantısı Vali yardımcısı başkanlığında düzenlendi.

Herhangi bir yasak yok. Türk yıldızlarıyla ilgili talep gelmiş o da imzalanmış. Konuyla ilgili olarak talep gelmemiş ya da düşünülmemiş. Ne derseniz deyin. Daha önce bunu da yapalım diye konuşulsaydı, değerlendirilirdi" dedi.

"ÜLKEMİZ İÇİN KAN AKITTIK"

Vali Cahit Kıraç, millet olarak biz bu bayrağa can verdik, kan akıttık diyerek, “Bu ülkeyi bağımsız Türkiye yaparak bayrağımızı şanlı göndere çekmişiz. Bu bayrak kıyamete kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin semalarında dalgalanacaktır. Bunda kimsenin şüphesi olmasın. Burada denecek başka bir şey yok, bu konuda tartışılacak konu da yok" dedi.

"BAYRAK BURADA"

Vali Kıraç, "Tören ve mahalli günlerin kurtuluş yönetmeliğinde değişiklik var. Bunun üzerine etkinlikler nasıl yapılacak diye il kutlama komitesi karar aldı. Bunlar o kararlar arasında yer almamış. Bu neden yapılmasın? Zaten bayrak burada. Bunu sorun haline dönüştürmeye gerek yok. Sonradan yapıldı diye bir şey yok. Bayrağın çekilmesine tepki olur mu? Bayrağı kim buradan indirebilir? İzmir kavga ederek nereye varacak?" dedi.

Aziz Kocaoğlu ile görüşecek misiniz sorusuna yanıt veren Kıraç, "Neden görüşeceğiz ki, ne var, neyi görüşeceğiz? Bayrak burada, niye görüşelim? Çekin fotoğrafımı. Kararın defteri bizde, evrakta. Neyi tartışacağız?" dedi

Vali Kıraç, açıklamasının ardından Vilayet Konağı balkonundaki gönderde bulunan Türk Bayrağı altında poz verdikten sonra, Arif Nihat Asya'nın Bayrak şiirinin bir kıtasını okudu .
Kaynak: İHA