Abd'li Ticaret Heyeti Tügiad'da

ABD'nin Nevada eyaletinden bir heyet, karşılıklı ticari işbirliği imkanlarını görüşmek üzere Türkiye Genç İşadamları Derneği'ne bir ziyarette bulundu.

New York'tan sonra ABD'nin en fazla ziyaretçi çeken ikinci kenti Las Vegas'tan gelen heyet, Odakule'de bulunan genel merkezlerinde TÜGİAD üyeleriyle görüştü.

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, gelir, şirket ve franchise vergileri sıfır olan ve ABD'nin en önemli fuar ve kongre merkezleri arasında bulunan Las Vegas'tan gelen heyetin ziyaretinin karşılıklı işbirliğini geliştirmeyi hedeflediğini belirterek, bu amaçla çeşitli görüş alışverişlerinde bulunduklarını, kendilerinin de bir süre sonra Nevada'ya gideceklerini ifade etti.

TÜGİAD Üyesi Serhan Süzer de, ziyaretin bürokrasiden turizm ve enerjiye kadar üst düzey katılımla gerçekleştiğini, Nevada eyaletinde çok ciddi bir potansiyel bulunduğunu ve karşılıklı ticari işbirliklerinin kurulabileceğini dile getirerek, ''Belki mesafeler uzak ama hem bizim onlardan öğreneceğimiz hem de onların bizden öğreneceği şeyler var'' dedi.

Las Vegas'ın, New York'tan sonra ABD'de ikinci büyük turizm destinasyonuna sahip şehir olduğuna ve 40 milyonun üzerinde turist çektiğine dikkati çeken Süzer, şunları kaydetti:

''Ticaret anlamında işbirlikleri kurulabilir. Mesela bizim tekstilciler havludan tutun da birçok ürünü oraya ihraç edebilir ya da Expo'ya aday olan İzmir, Las Vegas'ın desteğinden çok büyük fayda görür. Kongre turizminde de çok ilerideler. Las Vegas'a senede 6 milyon kişi gidiyor sadece kongre turizmi için.

Bunun dışında enerji konusunda da işbirliği yapılabilir. Çünkü Türkiye'nin de jeotermal kaynakları oldukça iyi. Nevada eyaletinin de aynı şekilde... Müthiş bir eğlence turizmi de var Las Vegas'ta. O tecrübeden de istifade edebiliriz. Bunun gibi karşılıklı yatırımlar yapılabilir. Ayrıca sanayi işbirlikleri de kurulabilir.''

-''Önemli olan bir network oluşturmak''-

Amerika'da Delaware ve Nevada eyaletlerinde yatırımcılara ciddi kolaylık sağlandığını ifade eden Süzer, hem ticaret anlamında yapılacak işler olduğunu hem de ''know-how'' anlamında karşılıklı öğretilecek ve öğrenilecek çok şey bulunduğunu kaydetti.

Bu ziyaretin Nevada'da iş yapacaklara eyaleti anlatma ve Nevadalı iş adamlarına Türkiye'yi tanıtma amacıyla gerçekleştiğini dile getiren Süzer, ''Önemli olan bir network oluşturmak. Bu oluştuktan sonra hangi sektör olursa olsun mutlaka iyi şeyler yapacaklardır'' diye konuştu.

-''Türkiye artık eskisi gibi değil, işadamları ve gençleri risk almayı seviyor''-

Nevada Türk Amerikalılar Derneği Başkanı İsmail Onat ise Nevada'daki iş imkanlarını Türkiye'ye açmak gerektiğini kaydederek, ''Türkiye artık eskisi gibi değil. Biz buraları bıraktığımız zaman korku vardı. Ama artık Türk işadamları, özellikle gençler risk almayı seviyor'' dedi.

Nevadalı heyetin ziyaretinin, Turkish Global Business and Conventions Authority adında ticaret odaklı bir oluşum aracılığıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Onat, ''Bu ziyaret kurumun projelerinden birisi, aslında ilk adımı. Nevada ve Las Vegas'ın en iyi olduğu konular arasında enerji, sağlık turizmi ve fuarcılık geliyor. Birkaç tane özel konu var, o konulara yükleniyoruz'' ifadelerini kullandı.

Nevadalı heyetin içinde Nevada Eyalet Vali Yardımcısı Brian Krolicki, Las Vegas Şehir Menejeri Betsy Fretwell, Nevada Eyaleti Vali Başdanışmanı Joseph W. Brown, Las Vegas Kongre ve Ziyaretçiler Otoritesi Başkan Yardımcısı Chris Meyer, Nevada Enerji Operasyonlar Başkanı Dilek Samil, Eyalet Uluslararası İlişkiler ve Protokol Başkanı Gayle Anderson, Nevada Valisi Menejeri ve İşkadını Fely Quitevis, Yatırımcı-İşadamı Russ Bateman, ATA-Nevada Başkanı İsmail Onat ve Türk Hava Yolları ABD Batı Bölgesi Genel Başkanı Fatma Yüceler yer aldı.

Nevadalı heyetin ardından TÜGİAD üyeleri, ''Fildişi Sahilleri Tanıtım Toplantısı''nda, Büyükelçi Gomis Jean Bapiste ve Fildişi Sahilleri İstanbul ve Bursa Fahri Konsolosu Vittoria Zagaia'yı ağırladı.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA