Vektörler ve Vektörler İle Bulaşan Hastalıklar Konulu Sempozyum

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından düzenlenen Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar konulu sempozyuma dünyanın önde gelen bilim adamları katıldı.

Vektörler ve Vektörler İle Bulaşan Hastalıklar Konulu Sempozyum
Kayseri ERÜ Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar konulu sempozyum Nevşehir’in Avanos ilçesinde gerçekleştirildi.

Avrasya Otel’de yapılan sempozyumun açılış törenine Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Dünya Parazitoloji Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özcel, Dünya Bit Derneği Başkanı Prof. Dr. Kosta Mumcuoğlu, Nevşehir İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdülkadir Tatar ve Türkiye’nin yanı sıra ABD, İsrail ve Avrupanın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerde görevli çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Dünya Parazitoloji Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özcel, dünya genelinde, konaklarından kan emerek beslenen 24 bin’den fazla arthropod türü olduğunu ve bu türlerin 13 bin 122’sinin sinek, 500’ünün bit, 2 bin 500’ünün pire, 7 bin 90’ının tahtakurusu, 6’sının akar ve 907’sinin kene olduğunu söyledi.

Bu vektör eklembacaklıların, çoğunun zoonotik karakterli hastalık etkenlerini omurgalı konaklarına Vektör-Aracılı Mekanik ve/veya Biyolojik olmak üzere iki şekilde bulaştırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Özçel, “Ayrıca bitkisel üretimde kalite ve kantite kaybına neden olan birçok zararlı patojen vektörlerle bulaştırılırlar. Bu patojenler bitkilere bazen doğrudan bazen de dolaylı olarak zarar verirler. Yaprak biti, Ağustos Böcekleri, Beyaz Sinekler, Kın kanatlılar, kirpik kanatlılar-trips, gal akarlar ve nemetodlar önemli bitkisel hastalıkların vektörleridir. Dünya’daki en zararlı bitki virüsleri olan Tristeza, Şarka, Domates Halkalı Leke virüsleri vektör olmadan epidemi yapamazlar. Bu hastalıkların mücadelelerinde vektör davranışları ve kontrolü son derece önemlidir. Yaprak bitleri ile yayılan Citrus tristeza virusu dünyada salgın halindedir ve on milyonlarca turunçgil ağacını öldürmektedir. Bu durum Türkiye ekonomisi için de son derece önemlidir” dedi.

Kayseri ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise Türkiye’de, ilk olarak Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulan “Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi” nin bölgesel ve Türkiye genelinde bu alandaki problemlerin tespiti ve çözümlerine yönelik projelerin üretilmesinde multidisipliner olarak Veteriner, Tıp, Fen, Eczacılık ve Ziraat Fakültelerinin katkılarıyla koordineli çalıştığını vurguladı. Böyle bir sempozyumun Türkiye’de ilk kez düzenlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Keleştemur, sempozyumun Vektörlerle Bulaşan Hastalıklarla mücadele konusunda önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş da, sempozyuma katılan bilim adamlarına Kapadokya bölgesi hakkında bilgiler verdi. Vali Savaş: “Kapadokya bölgesi dünyanın en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri. Bu anlamda her yıl bölgemize 2 milyonu aşkın yerli ve yabancı turist gelmekte. Bölgemizde son yıllarda özellikle Kızılırmak havzasında bir sivrisinek sorunu yaşanmakta ve bu konuda bu güne kadar önemli çalışmalar yapıldı. Böyle bir sempozyumun bu anlamda bölgemizde düzenlenmesi de bizler için oldukça önemli” diye konuştu

Kaynak: İHA