'VOB’un içi boşaltılıyor'

İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın 5 yıldır beklediği ‘tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmeleri’ iznini İMKB’ye kaptırdı. SPK’ya tepki gösteren İzmir iş dünyası ‘VOB’un içi boşaltılıp İstanbul’a aktarılıyor’ dedi.

'VOB’un içi boşaltılıyor'
İstanbul Finans Merkezi projesi çerçevesinde İstanbul 'a taşınması da gündeme gelen İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) “tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmeleri” iznini alamadı. VOB 'un işlem hacmini önemli ölçüde arttırması beklenen yetkiyi SPK 'nın sadece İMKB 'ye vermesi İzmirliler 'i kızdırdı. VOB Başkanı Işınsu Kestelli, “2005 yılında Türkiye 'nin ilk ve tek türev borsası olarak Başbakan Erdoğan tarafından açılan VOB, 7 yılda 3 milyar liradan 440 milyar liralık işlem hacmine ulaştı. Ortada bir başarı hikayesi var” dedi.

BU KARARI SİNDİREMEYİZ

VOB 'un son beş yıldır anlamsız bir şekilde engellendiğini kaydeden Kestelli şunları söyledi: “Tek hisseye dayalı vadeli işlem kontratları başvurumuz, hazır olduğumuz halde, SPK tarafından “Tek hisse senedi kontratları ülkemize uygun değil, yararsız” gerekçesiyle kabul edilmedi. Aynı SPK bu kontratları İMKB 'ye verdiğini açıklıyor. İzmir 'in bu kararı içine sindirmesi mümkün değil.”

RAHATSIZLIK İLETİLECEK

VOB 'un almak için müracaat ettiği endeks opsiyonları için SPK 'nın vereceği kararı merakla beklediklerini vurgulayan Kestelli, “İstanbul 'u finans merkezi yapma çalışmalarını izliyor ve destekliyoruz. Ancak İstanbul 'u finans merkezi yapacağız derken çifte standart uygulayıp İzmir 'in yarattığı VOB gibi bir değeri zayıflatmak ülkeye kazandırmaz. Bu karar İzmir 'in yanı sıra, yüzde 25 payla büyük ortağımız olan TOBB 'u ve yine ortağımız olan halka açık bankalar kanalıyla yatırımcıları mağdur edecektir” dedi.

SPK 'DAN 'İZMİR HAZIR DEĞİL ' MESAJI

SERMAYE Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Vedat Akgiray, tek hisse senedine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin İMKB 'de işlem görme talebinin İMKB 'nin teknik koşulları sağlaması sebebiyle uygun görüldüğünü, VOB 'un (Vadeli İşlem Opsiyon Borsası) da teknik şartlar sağlaması durumunda uygun görülebileceğini söyledi. Reuters 'in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Akgiray, şu anda teknik koşulları İKMB sağladığı için İMKB 'nin talebinin uygun görüldünü, beklemede olan VOB talebinin de VOB 'un teknik şartları sağlaması halinde uygun görülebileceğini söyledi.
Akgiray şöyle konuştu:
“Her iki borsada 2009 'da başvuruda bulundu, ama o zaman hem kriz sebebiyle fiyatların yüksek oynaklığı riski ve ciddi belirsizlik, hem de teknik altyapının hazırlığında eksiklik vardı. İMKB teknik koşulları sağladı. Konunun şehirlerle ilgisi yok. VOB da teknik koşulları sağlarsa neden olmasın.”

SIKINTI YOK HER ŞEY DÜZELİR

İZMİR Milletvekili ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada “Sıkıntı yok, her şey düzelir” yorumunda bulundu. Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Sıtkı Şükürer “İzmirliler VOB 'u çok sahiplendiler. Bu iş ekonomik bir karardan daha ziyade siyasi karara dönüştü. İzmir 'den de VOB 'u almak, şu aşamada önümüzdeki dönem düşünülürse olası bir karar değil. VOB 'u bütünsel olarak izmirde tutmaya devam ediyorlar ama en önemli enstrümanlarını İstanbul 'a almak suretiyle içini boşaltıyorlar. VOB ağır ağır istanbul 'a gitmektedir” diye konuştu. ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, ise “İzmir 'deki bir kurumun motivasyonunu kırmak, ne SPK 'ya ne İMKB 'ye yakışıyor. Ümidim bu değişikliğin teknik bir düzenleme olduğudur” dedi.

EBSO: BU İŞ YOLDAN ÇIKTI


EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Sermaye Piyasası Kurulu 'nun (SPK) tek hisse senedine dayalı vadeli işlem ve opsiyon kontratları için İMKB 'ye izin vermesini “Arzu etmediğimiz bir durum” şeklinde değerlendirdi. Yorgancılar, tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşme hakkının İMKB 'ye olduğu gibi VOB 'a da tanınması gerektiğini ifade etti. Ender Yorgancılar, “Tek hisseye dayalı vadeli işlem kontratları izninin VOB yerine İMKB 'ye verilmesi ile iş yoldan çıktı. Bu VOB 'un taşınmasından önceki son karar gibi görünüyor. Arzu etmediğimiz bir durum. VOB, İzmir 'de kalacaksa elindeki imkanları da kullanması lazım. Dolayısıyla tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşme hakkının İMKB 'ye olduğu gibi VOB 'a da tanınması gerekiyor” dedi.