Vali Bektaş Açıklaması

Reis Gıda, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde 1,5 milyon dolarlık yatırım yaparak sarımsak entegre tesisi açtı.

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, tesisin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, sarımsak üreticisinin, önünü bir önceki yıla oranla göremediğini söyledi.

Çiftçinin ''bir kumar'' oynadığını ve bunun nereye kadar gidebileceğini bilemediklerini anlatan Bektaş, ''Bunun çözümü belli. Tarım ürününü sanayi haline dönüştürüp, stok düzeni kurarak, dengeli, istikrarlı bir fiyatla alınır, satılır hale getirmek çiftçinin önünü görür hale getirir. Taşköprü bu sorunu Mehmet Reis sayesinde çözüyor'' diye konuştu.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da sarımsağı sapıyla, çöpüyle satma devrinin kapandığını ifade ederek, Reis Gıda'nın ilçeye yaptığı tesisle paketleme ve soyma sisteminin ne anlama geldiğini esnafın yanı sıra çiftçiye de gösterdiğini kaydetti.

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de öz sermayeleriyle yatırımlarına 12 yıl önce ilçede başladıklarını belirterek, üreticinin emeğini değerlendirerek bütçelerine ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.

Reis, ''12 yıl önce doğduğum topraklara yatırım yapmaya başladık. Tesisimizin açıldığı yıl yeni mahsul ürününü 29 kuruşa satmak zorunda kalan sarımsak üreticisi aynı yıl tesisimizin faaliyete geçmesiyle birlikte aynı sarımsağa 3 liradan alıcı buldu. Bir ürünü işleyerek satarsanız bir fiyat istikrarı olur. Biz de Taşköprü'de bu fiyat istikrarını sağlamaktan dolayı mutluyuz'' dedi.

Sarmoni Sarımsak Entegre Tesisi Müdürü Orhan Reis ise bugün 10 bin metrekarelik tesislerinde 70 çalışan, 40 çeşit yan ürün ve ürün türevlerine ulaştıklarını vurgulayarak, ''Bugün itibariyle soğuk hava depomuzda günde 300 ton sarımsak depolayacak bir konuma geldi. Yıllık kapasitemiz 2 bin tondur. Bu rakam yeni tesisimizin açılmasıyla birlikte 5 bin tona ulaşacak'' diye konuştu.

Açılışın ardından Orhan Reis, protokol üyelerine fabrikayı gezdirerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Muhabir: Mehmet Tuğcu - Esra Karamuk / Ferdi Akıllı

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA