Katılım Ankara’da hayalkırıklığı yarattı

BM’deki Suriye toplantısına katılımın düşük düzeyde olması Ankara’da hayalkırıklığı yarattı. Uzmanlar tavrın askerî müdahaleye karşı mesafenin göstergesi olduğu görüşünde

Katılım Ankara’da hayalkırıklığı yarattı
Ankara 'nın büyük önem verdiği ve bizzat Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 'nun katıldığı Suriye konulu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 'ndeki (BMGK) toplantıya, üye 15 üye ülkeden yalnızca 5 'inin bakan düzeyinde katılması hayalkırıklığı yarattı. Davutoğlu 'nun Türkiye 'deki Suriyeli mülteciler konusunu gündeme getirdiği ve tampon bölge de dahil olmak üzere mülteciler için 5 maddelik acil eylem çağrısı yaptığı toplantıya Çin, Rusya ve ABD başta olmak üzere 10 ülke daimi temsilci düzeyinde katıldı. Toplantıda Fransa, İngiltere, Kolombiya, Fas ve Togo ise bakanlar düzeyinde temsil edildi. Davutoğlu konuşmasında katılımın düşük düzeyde kalmasını ve toplantıdan aktif bir karar çıkmamasını “BM tarihî bir fırsatı kaçırdı” sözleriyle eleştirdi. Taraf 'a konuşan deneyimli diplomatlar ise toplantıdaki durumun askerî operasyon gerektiren tampon bölge alternatifine karşı ABD 'nin ve diğer devletlerin tavrının bir göstergesi olduğu yorumunda bulundular.


İnsani tavır gösterilmedi

BMGK 'nden yapılan açıklamalar daha ziyade insani yardım konusuyla sınırla kaldı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, 27.5 milyon sterline ek olarak 3 milyon sterlin daha yardımda bulunacaklarını açıkladı. Mevcut 20 milyon avroya ek olarak 5 milyon avro yardım sözü daha veren Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise mültecilerin korunması için “geniş çaplı” askerî kaynağa da ihtiyaç duyulabileceğini belirtti. Toplantıya “Suriyelilerden dert yanma” ya da “daha fazla fon isteme” amacıyla katılmadıklarını vurgulayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise “Milyonlarca Suriyeli, Suriye 'de ve çevre ülkelerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 'nden güçlü bir insani mesaj beklerken, bu konuda bile bir mutabakatın sağlanamamış olması Birleşmiş Milletler için büyük bir zaaftır” sözleriyle hayal kırıklığını dile getirdi.