Japonya Parasız Kalabilir

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya'nın, bütçe açığını kapatmak için mecliste bekleyen yasanın geçmemesi halinde ekim ayında parasız kalabileceği açıklandı.

Meclisteki muhalif partilere işbirliği çağrısı yapan Maliye Bakanı Jun Azumi, "Parasız kalabileceğimize yönelik tehlike, uydurduğumuz bir hikaye değil. Gerçek bir tehdit." diye konuştu.

Azumi, yasa tasarısının geçmemesi halinde bunun yatırımcılara olumsuz bir mesaj vereceğine de dikkat çekti. Maliye Bakanlığı, parasız kalmamak adına kesintilere gideceğini açıkladı.

Kesintilerden güvenlik birimleri, polis ve afet yardımları gibi kalemler etkilenmeyecek. Buna karşın yerel yönetimlere ve üniversitelere yapılan yardımlar yarı yarıya azaltılacak. Japonya'nın bütçe açığı 532 milyar dolar. Bu açık, Japonya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 8,9'una eşdeğer. Başbakan Yoshihiko Noda, bütçe açığını tüketim vergisini 2014'te yüzde 8'e, 2015'te ise yüzde 10'a çıkarmak için meclisten yasayı geçirmeye çalışıyor. Ancak muhalif partiler, tasarının yasalaşmasıyla Noda'nın erken seçim ilan etmesini istiyor. Mecliste yaşanan bu tıkanıklık nedeniyle tasarı hala yasalaşamadı.