Yaz Sıcakları Varis Şikayetlerini Arttırıyor

Kalp Damar Cerrahi Operatör Dr. Metin Gülcüler, yaz sıcaklarında damarların genişlediğini ve buna bağlı varis şikayetlerinin arttığını söyledi.

Yaz Sıcakları Varis Şikayetlerini Arttırıyor
Özellikle kadınlarda varis şikayetlerinin yaz aylarında daha büyük bir sorun haline geldiğini söyleyen Gülcüler, “Sıcakta yarım saatten fazla kalmak varis riskini arttırıyor” dedi.

Varis şikayeti bulunanların uzun güneşlenmeden ve sıcakta yarım saten fazla kalmaktan kaçınması gerektiğini belirten Medical Park Uşak Hastanesi’nde görevli Kalp Damar Cerrahi Operatör Dr. Metin Gülcüler, “Varis şikayeti bulunanlar güneşlendikten sonra mutlaka duş almalı” dedi.

Varisin; bacaktaki toplardamarların genişlemesi, uzaması, büklümlü hale gelmesi ve damar duvarının incelmesi olduğunu söyleyen Gülcüler, “Bacaklardaki toplardamarın, kanı ileriye doğru hareket ettirememesi, taşıyıcı görevini yapamaması sonucu damarların genişleyip kese halini alması ve belirgin hale gelmesi ve ya damarların içindeki güçlü olamaması varis hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Hava ısındıkça damarlar genişlediği için varisler daha fazla sıkıntı verir. Gece krampları, kaşıntı, şişkinlik, ayakta kalma ile artan ağrı, huzursuz bacak sendromu en sık görülen şikâyetler arasında bulunmaktadır. Yüksek topuklu ayakkabılar, dar giysiler, fazla miktarda alkol ve fazla baharat tüketimi varisler için uygun zemin hazırlar. Kortizonlu kremler, doğum kontrol hapları ve menopoz tedavileri de bazen varislere yol açabilir. Hamilelik de, hem çocuğun damarlara basısı hem de hormonal değişiklikler nedeniyle varisin başlamasına sebep olabilmektedir” dedi.

Yaz aylarında varisli hastaların daha dikkatli olması gerektiğini de ifade eden Kalp Damar Cerrahi Operatör Dr. Metin Gülcüler, “Görünürde varisiniz yoksa bile, sıcaklar kılcal damarları genişletir. Bu durum onların zamanla çatlamasına neden olur. Özellikle beyaz tenli insanların yüzünde, örümcek ağını andıran kılcal damar çatlamaları belirgin olarak fark edilir. Varisli olan hastalar yazın sıcak su kullanmaktan kaçınmalı. Varisli bacaklara ılık-soğuk su ile şok uygulamak çok yararlıdır. Damarların büzüşmesini ve rahatlamasını sağlar. Sabah ve akşam duşta soğuk suyla varisli bölgeye masaj iyi gelir. Güneş, sıcak kum, sauna, kaplıca ve SPA merkezlerinden uzak durulmalıdır. Aşırı Kilosu olanlar zayıflamaya çalışmalıdır. Dar, sıkı giysiler, yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemeli. Hamile bayanlar özellikle sol taraf ve sırt üstü yatmayı tercih etmeli. Yine özellikle hamile bayanlar için varis çorabı kullanmaları hem şikayetleri azaltmak hem de varislerin ilerlemesini azaltmak acısından faydalı olmaktadır” dedi .
Kaynak: İHA