Tarihi Çarşıda İftar

Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından tarihi çarşıda iftar verildi.

Tarihi Çarşıda İftar
Karabük’ün tarihi evleriyle ünlü ve Dünya Miras Kenti listesinde bulunan Safranbolu ilçesinde belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından iftar yemeği verildi.

İftar sonrası yapılan duaların sonunda bir konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, iftara katılanlara teşekkür etti. Başkan Aksoy, “Her mahalle de bu iftarı yapıyoruz. Her mahallemizle, esnaflarımızla yine dün burada Safranbolu protokolü ve valimizin himayelerinde hep beraber olduk. Yani her mahallede insanlarımızı bir araya getirmek bu sıcak sofrayı beraber paylaşmaya gayret ediyoruz. İnşallah bunlar devam edecek değerli hemşerilerim. Neticede amacımız Safranbolu’yu daha iyi yerlere getirebilmek. Safranbolu’nun kalitesi dünyaca malum, dünyanın en iyi korunan 20 kentinden birisi burası. Türkiye’de UNESCO tarafından tescil edilmiş. Yine Avrupa’da bundan 10-15 gün önce Avrupa Diploması ile şehrimiz ödüllendirildi. Burada bir Cıngıllıoğlu Kültür Merkezi var. Bunun yanında biz Suharın meydanını ve Suharın Kültür Evini yaptık yine Ziraat Bankası’nın üstünde salonumuz var, bu kadar. Kültür turizmi yapan bir yerde daha fazla buna benzer etkinlik alanları olması lazım. Kent Tarihi Müzemiz tamamlandı valimize buradan çok çok teşekkür ediyorum. Onun önüne Türkiye’deki ve çağdaşı olan yani bizim sanat galerilerimizle ve oradaki saat kulemizin çağdaşı olan saat kulesinin maketlerini yaptı. Safranbolu’ya bir tanıtım bir katkı sağladı. İnşallah bu tür katkılarla Safranbolu’nun turizmi daha da gelişecek. İnanıyorum ki biz kültür faaliyetlerini sanat faaliyetlerini yapmaya devam ettikçe buraya gelen insan sayısı artacak. Daha fazla gelen insan sayısı da çarşı esnafımıza daha fazla müşteri demektir. Ama bir tek şeyi sizden rica ediyorum. Gelen misafirlerimizi ilk sefer gelen ya da son sefer gelen misafir olarak lütfen karşılamayınız.

Her şeyin bir standardı olsun diye arzu ediyoruz. Sabunun, kolonyanın, satılan maket evin bir standardı olsun. Yan tarafta 3 TL olan maket ev diğer tarafta 2,5 TL’ye satılmasın. Yani bunun bir edeli var. Yani buradan alan zannetmiyor musunuz ki, buradan senden alan yan taraftaki başka bir dükkandan alanla otobüste birleşiyor. Sen kaça aldın ben kaça aldım. Sen 2,5 TL’ye aldın ben 3 TL’ye aldım. Sen 5 TL’ye aldın lokumu ben 7 TL’ye aldım. Yani bu esnafa karşı bir güvensizliği gündeme getiriyor. Safranbolu esnafına karşı bir güvensizlik oluşuyor. Bunun imalathanesi aynı, malzemesi aynı, fiyatlar farklı. Yarın benim çekim var yarın benim ödemem var diye bir malı değerinden aşağı satamazsınız. Sattığınızda öteki gün gelen insan senden aynı fiyatta almazsa beni kazıklıyor diye bakar konuya. Bunlara dikkat etmek lazım. Yine bizim şehrimiz ilk yapılırken büyük bir düşünce ile bir medeniyet göstergesi ile yapılmış, imar edilmiş. Geçen hafta burada Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği’nin Trabzon’da bir kongresi var. Bu kongrenin yarı final yarışmaları var. Bu kongrenin yarı final yarışmaları var Mimar Sinan Proje Yarışmaları bu projenin yarı final jürisi burada toplandı. Devletin üst yetkilileri buraya geldi. Bakan yardımcıları, genel müdürler, üniversite rektörleri buradaydı. Misafirlerimizi Safranbolu’da gezdirdik hayran kaldılar bizim şehrimize. Bundan önce IRCICA (İslam Konferansının Araştırma-Geliştirme Birimi) onları gezdirdik. Ondan daha öncede Suudi Arabistan’ın korumacılıkla ilgili üst yetkililerini buraya getirdik gezdirdik. Hepsinin ortak yaklaşımı şuydu. Burada üst düzey bir kültür var bu şehir imar edilirken yapılırken üst düzey bir kültür ile yapılmış. Bu kültür nedir? İslam kültürünün Türk kültürünün verdiği şehir yapısıdır. Bunu muhafaza etmemiz lazım bu neyi içerir bizim esnaf ahlakımızı içerir” dedi.

Kaynak: İHA