Suriyeli’ye mülk satışı yok, İsrailli’ye kısıtlama
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yabancılara mülk satışını düzenleyen kanunun Mayıs’ta yürürlüğe girmesinin ardından beklenen genelgenin 3 gün önce çıkması nedeniyle bir basın toplantısı yaptı. Toplantı sonrası VATAN gazetesinin sorularını yanıtlayan Bayraktar kritik bazı bilgiler de verdi

Bayraktar, “İsrail 'e satışla ilgili endişeler var” değerlendirmesi üzerine “O konuyu değerlendirdik. İsrail 'i yasaklamadık, yani İsrail 'e satış resmi olarak yapılabiliyor. Ama biliyorsunuz Bakanlar Kurulu 'nun kısıtlama getirme hakkı var. İsrail konusunda bu yetkiyi kullanacağız. Bununla ilgili bazı şeyler düşünüyoruz” dedi. Bayraktar 'ın söz ettiği kısıtlamalar arasında İsrail 'den yapılan mülk edinme taleplerinde, sadece “mesken” olarak taşınmaz alımına izin verilmesi, bunun da 1 adetle sınırlandırılacağı öğrenildi.
183 ülkelik liste
Bakanlar Kurulu 'nun hazırladığı 183 ülkeli listenin Cumhurbaşkanı tarafından da onaylandığı belirtilirken, söz konusu listenin Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara gönderildiği belirtiliyor. Yabancılara mülk satışıyla ilgili mevzuatın her bir unsuru Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanır ya da açıklanırken, sözkonusu listenin açıklanmamasına karar verildi. Yetkililer bu kararı uluslararası diplomatik nedenlere dayandırdılar.
Öte yandan 183 ülkeden oluşan listede Suriye 'nin bulunmadığı öğrenildi. Önce 129, ardından 181 ülkeden oluşan ve en Son 183 ülkeye çıkarılan listede, Suriye yer almadığı için bu ülke vatandaşlarıTürkiye 'de mülk satın alamayacak.
