Müslümanların Yüzde 90'ı Oruç Tutuyor

Amerikan araştırma şirketi Pew, temel inançlar konusunda İslam dini mensupları arasında önemli bir fark olmadığını, dini emirleri uygulama ve yorumlamada ise farklılıkların bulunduğunu belirtti.

Dünya genelinde 39 farklı İslam ülkesinde 38 bin insan ile yüz yüze görüşülerek hazırlanan araştırma, ‘‘Dünya’daki Müslümanların Birlik ve Farklılıkları’’ başlık ile yayınlandı. Dünya genelinde 1,6 milyar Müslümanım kıyamet günü, kader, meleklere iman gibi Kur’an da buyrulan dinin temel esaslarda farklılık göstermedikleri vurgulandı. Ankete katılanlardan her 10 kişiden 9’unun Ramazan ayında oruç tuttuğu belirtildi. Ramazan’da zekat vermenin de oruç tutmak kadar yaygın olduğu kaydedildi. Zekatın en fazla verildiği Müslüman ülke Endenozya (yüzde 98) olarak belirlenirken bu konuya en az hassasiyet gösterenlerin ise Kazakistan halkı (yüzde 36) olduğu ifade edildi.

Balkanlar, Rusya ve Orta Asya’daki Müslümanlar kendilerini sadece 'Müslüman' diye tanımlarken Ortadoğu ve Güney Asya’dakiler ise Şii ya da Sünni mezhebinden olduklarını da belirtme ihtiyacı hissetti.Anketin yapıldığı tüm Müslüman ülkelerde kadınların camiye daha seyrek gittiği; bu durumun dini değil kültürel kısıtlamalardan kaynaklandığı ifade edildi.İslam'ı doğru anlamının sadece tek bir yolu olduğunu düşünenlerin 32 ülkede çoğunlukta olduğu, Amerika'daki Müslümanların ise yüzde 57’sinin İslam’ın çok yönlü yorumlara açık olduğu’ yönünde görüş belirttikleri kaydedildi.

Ankete göre Ortadoğu, Kuzey Afrika ile Güney Asya’daki ülkelerde yaşayan Müslümanların tamamına yakını İslami öğreti ile büyüdüklerini ifade etti.

Ancak İslam’i inanç ve öğreti ile büyüdüklerini belirtenlerin oranı Rusya’da yüzde 7, Kazakistan’da yüzde 6, Özbekistan’da yüzde 5'te kaldı. Arnavutluk’tan ankete katılanların hiçbiri yetişme dönemlerinde ne ailelerinden ne de çevrelerinden İslam’a dair bir öğreti aldıklarını dile getirdi. Araştırmada, Eski Doğu Bloku ülkelerinde bugün İslamiyet dininde olan kimselerin tamamına yakının ya dinsiz ya agnostik olarak yetiştirildikleri, hiçbir dini vecibeyi yerine getirmeden büyüdüğüne dikkat çekildi.