Konya’nın Ekonomik Göstergeleri Açıklandı

Konya Ticaret Odası, Temmuz ayı Konya İli Ekonomik Göstergeleri’ni yayınladı.

Konya Ticaret Odası tarafından aylık yayınlanan Konya İli Ekonomik Göstergeleri bülteninde Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), KTO İstihdam İzleme Bülteni ve Konya Dış Ticaret Bülteni yer alıyor.

KONYA PERAKENDESİ 6 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Temmuz ayında Konya Perakende Güven Endeksi sıfırın altında 3,4 değerini alırken TEPE Perakende Güven Endeksi sıfırın altında 3,7 değerini aldı. Konya’da perakende sektöründe Temmuz ayında da en iyi performansı yiyecek, içecek ve tütün ürünleri alt sektörü sergiledi. En olumsuz performansı ise mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri alt sektörü sergiledi. Geçen aya göre en fazla artış elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar alt sektöründe olurken, en fazla düşüş mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri alt sektöründe oluştu.

Konya’daki perakendecilerin yüzde 39,3’ü önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını, yüzde 27,7’si ise önümüzdeki üç ayda tedarikçilerden siparişlerinin artacağını beklerken yüzde 49,7’si geçen 3 aya göre bugün işlerin kötüleştiğini, yüzde 57,7’si ise geçen yılın aynı dönemine göre bugün işlerin kötüleştiğini ifade etti.

KTO İstihdam İzleme Bülteni’ne göre, Nisan 2012’de sigortalı ücretli çalışanların sayısı Türkiye genelinde 11 milyon 522 bin olurken Konya’da 236 bin oldu. Nisan 2011’den Nisan 2012’ye sigortalı ücretli sayısı Türkiye’de 1 milyon 10 bin (yüzde 9,6) artarken Konya’da 27 bin (yüzde 12,7) arttı.

Konya, sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla olan iller arasında 8. sırada. Konya, 3 büyük şehrin yanı sıra Bursa, Antalya, Kocaeli ve Adana’nın arkasında yer aldı. Konya’yı Gaziantep, Tekirdağ ve İçel takip etti. Son 1 yıldaki sigortalı ücretli artışına en fazla katkı sağlayan iller arasında ise Konya 9. sırada yer aldı.

KONYA’DA İŞSİZLİK SİGORTASINA BAŞVURU YAPANLAR AZALIYOR
Konya’da Nisan 2012’de 353 kişi İŞKUR’a işsizlik sigortası ödeneği almak için başvuru yaptı. Geçen yıl aynı dönemde başvuru yapanların sayısı 394 olarak belirlendi. Nisan 2012’de Konya’da işsizlik sigortası ödeneği alan kişi sayısı 204 olduğu bildirildi.

Konya, 2012 yılının ilk yarısında toplam 660,196 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın ilk yarısına göre artış oranı ise yüzde 11,2 oldu. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 1,4 oranında azalarak 596,260 milyon dolar olarak gerçekleşti. Konya 2012 yılının ilk yarısında yaklaşık 64 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. 2012 yılının ilk yarısında ülkemizin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 oranında artarak 72.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Konya’nın ihracat artış oranı da Türkiye ile aynı oranda gerçekleşerek yüzse 11,2 oranında artış görüldü .
Kaynak: İHA