Jammerli Kalpazan Şebekesi Çökertildi

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sahte para basarak piyasaya süren şebekeye yönelik operasyon düzenledi.

27 kişinin gözaltına alındığı operasyonda yaklaşık 1 milyon TL sahte para ele geçirildi. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 13 aylık bir çalışma sonucunda merkezi Bağcılar olmak üzere 6 Ağustos 2012 tarihinde zanlılara ait toplam 34 ev ve 12 işyerine operasyon düzenlendi.

Yapılan fiziki ve teknik takiplerde şebekenin liderinin daha önce 11 kez kalpazanlıktan gözaltına alınan Cihan D. olduğu belirlendi. Şebeke lideri Cihan D.'nin önceden yurtdışından yaklaşık 4 bin euroya temin ettiği sinyal bozucu jammer cihazı ile tedbirini almasının ise polisin takibini zorlaştırdığı ortaya çıktı. Kalpazan çetesinin lideri, polisin takibine engel olmak için 3 jammer aldı. Evinde ve çalıştıkları yerde jammer kullanan Cihan D. otomobiliyle bir yere giderken bile jammerleri aracına koydurdu. Mali polis buna rağmen şebekeyi adım adım takip etti. Bastıkları sahte paraları toplu olarak başka şebekelere yüzde 8 komisyon alarak satan kalpazan çetesi 13 ayda piyasaya sürülmek üzere 1 milyon TL'den fazla para bastı. Paraları toplu olarak satan şebekenin satış yaptığı zanlılar polis tarafından ara operasyonlarla yakalandı. Yapılan ara operasyonlarda 1 milyon TL para ele geçirildi.

Şebeke lideri olduğu öne sürülen ve 11 kez kalpazanlıktan yakalanan Cihan D., birkaç gün önce polis tarafından takip edildiğini fark etti. Bunun üzerine plan yapan şebeke lideri, savcılığa giderek Mali Şube hakkında suç duyurusunda bulundu ve Mali Şube Müdürlüğü tarafından akrabalarının yaptığı işlerden ötürü haksız yere kendisinin takip edildiğini ve dinleme cihazlarıyla dinlendiğini iddia etti. Mali polisin yaptığı çalışmalar neticesinde şebekenin para basımı gerçekleştirdiği belirlenince, polis 12 ayrı adrese baskın düzenledi.

Yapılan baskınlarda şebeke lideri Cihan D.'nin de aralarında bulunduğu 27 kişi gözaltına alınırken, piyasaya sürülmek için hazırlanan 200 sahte 50 TL’lik, 10 bin banknot sahte para ile sahte para basımında kullanılan 12 adet plastik şişe içersinde sahte para basımında kullanılan boya ve sıvı maddeler, 3 sinyal bozucu jammer, 1 radyo frekans sinyal dedektörü, 1 üzerine sim kartı takılan dinleme cihazı, 2 dizüstü bilgisayar, 2 harddisk, 1 flashbellek ve 1 renkli yazıcı ele geçirildi.

BDP'nin kurdurduğu sivil itaatsizlik çadırlarında 'alternatif cuma namazları' kıldıran Cindi Beyhan'ın geçtiğimiz yıl Bolu'da yakalattığı 70 bin TL'yi dün yakalanan şebekeden aldığı belirtildi. Gözaltına alınan 27 kişiden 15 zanlının emniyetteki ifadelerinden sonra tutuklanmak üzere adliyeye sevk edildiği belirtildi .
Kaynak: İHA