Başkan Yardımcısı Besler ve Baro Başkanları, Anıtkabir'i Ziyaret Etti

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler ve baro başkanları, birliğin kuruluşunun 43. yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.

Besler ve baro başkanları, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen TBB Başkan Yardımcısı Besler, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Halkın hak arama özgürlüğünün sesi, yargının kurucu unsuru, savunmanın temsilcisi avukatların örgütlü gücü Türkiye Barolar Birliği'nin 43. kuruluş yıl dönümünde, bütün kurullarımız, Türkiye'nin dört bir tarafından gelen baro başkanlarımız ve meslektaşlarımız ile huzurunuzda bulunmanın onurunu yaşamaktayız.

Dehanızın eseri olan 'Gençliğe Sesleniş'inizde öngördüğünüz olumsuz gelişmelere yüreğimiz burkularak tanıklık ederken, aklın ve ilmin rehberliğinde, en büyük eseriniz Cumhuriyet'i yüceltmek, en büyük hedefiniz çağdaş uygarlığı yakalamak, ilke ve devrimlerinizi ödünsüz gerçekleştirmek için sarsılmaz bir inançla çalışacağımızı ve bu hedefler yolunda bizi geriye götürmeyi amaçlayan her türlü girişimi göğüsleyeceğimizi bütün dünyaya bir defa daha tekrar ediyoruz.''

-''Hukukun üstünlüğü en yüksek değer''-

TBB'den 43. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada da birliğin kurulduğu günden bu yana hukukun üstünlüğünü en yüksek değer olarak kabul ettiği belirtildi.

Birliğin, Atatürk ilkeleri, Cumhuriyetin kazanımlarından ödün vermeyen anlayışıyla demokrasinin, hukuk devletinin yerleşmesi, yargı bağımsızlığı ve yargıç tarafsızlığının sağlanması, temel hak ve özgürlüklerle insan haklarının korunması ve savunmanın özgürce yapılabilmesi için mücadele verdiği vurgulanan açıklamada, birliğin, ülkenin en saygın ve güvenilir kuruluşları arasında yer aldığı kaydedildi.

Uzun süren yargılamaların, mahkemelerce bir istisna olarak uygulanması gereken tutuklamaların alışkanlığa dönüşmesinin endişe verici boyutlara ulaştığı ve önemli mağduriyetlere sebep olduğu öne sürülen açıklamada, avukatların yaşadığı sorunlara da değinildi.

Açıklamada, Avukatlık Kanunu'nun 114. maddesini değiştirmeyi öngören yasa teklifinin geri çekilmesi istendi.

Muhabir: Ferdi Türkten

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA