'Ecdad, Beytullah'a Çok Saygılıydı'

Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, ecdadın Mekke ve Medine’de yaptırdığı tarihi mabetlerin bilinçsizce yıkılmasının üzücü olduğunu söyledi.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde bayanlara yönelik bir etkinlik düzenlendi.

Programa; Ayyıldız’ın yanı sıra Bölge Çalışma Müdürü Gönül Demirsu, Bilim Sanayi İl Müdürü Hayriye Göktaş ile sivil toplum kuruluşlarında görev alan bayanlar katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan sanat tarihçisi Talha Uğurluel, Mekke ve Medine’deki ecdadın inşa ettiği tarihi yapılar ve Hac görevi sırasında yapılması gerekenleri sinevizyon eşliğinde anlattı.

Osmanlı döneminde İslam’ın önde gelen şahsiyetlerine büyük önem verildiğini ifade eden Uğurluel, şunları söyledi: “Kubbe, Osmanlı mimarisine ait bir mimari tarzıdır. Ecdadımız gittiği her yerde kültür ve medeniyetini en güzel şekilde icra etmiştir. Ecdad, Beytullah'a o kadar saygılı idi ki Mescid-i Haram'dan yükseklikte bir tane bina bulamazdınız. Ne var ki Suudi yönetimler zamanında bu tür tarihi yapılar birer birer yıkılmıştır. Bu, çok üzücü bir olaydır. Sadece Hicaz bölgesinde 70 civarında peygamberin kabri bulunmaktadır. Bu kutsal topraklarda yapılan her şeye hassas olmak gerekmektedir.”