Uzmanlardan Ramazan'da Sigara Bırakma Uyarısı

Sigarayı bırakmayı planlayan kişiler için Ramazan’ın kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar, uzun yaz günlerinde 16 saat boyunca sigara içmeyen kişinin gün geçtikçe sigara içme isteğinin azaldığını söyledi.

Uzmanlardan Ramazan'da Sigara Bırakma Uyarısı
Diyarbakır’da özel bir hastanede Göğüs Hastalıkları Uzmanı olan Doç. Dr. Güngör Ateş, sigarayı bırakmakla beraber yaklaşık 3 hafta boyunca kişinin yaşadığı geçici psikolojik ve fiziksel sorunlara karşı direnç göstermesi için Ramazan ayının ideal bir zaman dilimi olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Ateş, iftardan sonra ve sahurda içilen sigaranın normal zamandaki sigara tüketiminden daha zararlı olduğunu söyledi.

İftardan sonra sigara içmenin beyin kanaması riskini arttırdığını belirten Ateş, “İftar sonrası yoğun sigara içen kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme olur, bunların etkisiyle damarlarda daralma meydana gelir. Damarlar daraldığı için bu kişilerde tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanaması riski artar. Ani nikotin artışı kalp çarpıntısına ve kalp enfarktüsüne neden olabilir” dedi.

“SAHURDA SİGARA İÇMEK KALP KRİZİNE DAVETİYE ÇIKARIR”
Sigara içen kişilerin, oruç süresinde sigara içemeyeceğini düşünerek sahurda normalden fazla sigara tükettiğini belirten Doç. Dr. Güngör Ateş, bu durumun kalp krizine davetiye çıkardığını kaydetti.

Dr. Ateş, “Sahura kalkıldığında yoğun sigara içtikten sonra dolu mide ile tekrar uyumak kalp krizi riskini arttırıyor. Sigarayı bırakmak için su içilmelidir. Akciğer ve kalp sağlığı için Ramazan fırsat bilinmeli ve sigara bırakılmalıdır. Bunu yapmak isteyenler oruçlarını 2 bardak su ile açmalı. İftardan sonra sigara içme arzusunun yoğun olduğu anlarda bir bardak su içilmeli. Su içmek hem sigara içme arzusunu giderir hem de gün boyunca susuz kalmış vücudun su ihtiyacını karşılar. Yemeklerin ardından sigarayı çağrıştırabilecek çay, kahve gibi içecekler yerine meyve suyu ve bitki çayları tüketilmelidir. Sigara bırakma sürecinde sigara içen kişilerden ve sigara içilen yerlerden uzak durulmalıdır” şeklinde konuştu.

Nikotinin, psikolojik ve fiziksel bağımlılık yaptığını belirten Dr. Ateş, sigara içilmediği zaman vücuttaki nikotin miktarı azaldığından, vücutta yaklaşık 3 hafta boyunca, yoksunluktan kaynaklı huzursuzluk, uykusuzluk, fazla uyku ihtiyacı, sinirlenme, aşırı tepki verme, kabızlık ve konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabildiğini belirtti.

Ateş, “Sigarayı bırakmak için bilinmesi gereken, bu sorunların geçici olduğudur. Bu dönemi Ramazan ayında atlatarak sağlıklı bir hayata adım atabilirsiniz” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA