Üreticilere Fark Desteği Yapılacak

2012 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteği hakkında İl Müdürü İhsan Aslan yaptığı açıklamada, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticilerine fark desteği ödemesi yapılacağını kaydetti.

Üreticilere Fark Desteği Yapılacak
Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin; 2012 yılına dair Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını, desteğe tabi ürünlerin son hasat tarihleri dikkate alınarak 01.10.2012 tarihinden önce yapmaları gerektiğini dile getiren Aslan, “Ayrıca 2012 yılı ÇKS kayıtlarını ilan edilen süre içerisinde yaptırmayan üreticiler fark ödemesi desteğinden yararlanamayacaklardır. Başvuru başlangıç tarihi 01.10.2012, son başvuru tarihi ise kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 01.04.2013’tür. Dane mısır, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için fatura başlangıç tarihi 01.05.2012, son başvuru tarihi 30.04.2013’tür. Bu tarihten sonraki başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir. İl ve ilçe müdürlüğü tarafından, ÇKS’den alınacak ve fark ödemesi desteğine esas icmaller, ilçelerde ve köylerde asgari beş işgünü süreyle askıya çıkarılacaktır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilecek, daha sonra yapılacak itirazlar, herhangi bir hak doğurmayacaktır. Üreticilerimizin; konu ile ilgili başvuru ve detaylı bilgi için bulundukları yerdeki müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Fark ödemesi desteği için üreticilerden istenilecek belgeler ise; başvuru dilekçesi, üretim sezonuna ilişkin hasat tarihi ile son başvuru tarihi arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi ve desteklemeye tabi ürüne yönelik borsa tescil beyannamesidir” dedi.

Ödemeler hakkında bilgi veren Aslan, “2012 yılı ürünleri için belirlenen fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına; kütlü pamuk 46 Kuruş, yağlık ayçiçeği için 24 Kuruş, soya fasulyesi için 50 Kuruş, kanola için 40 Kuruş, dane mısır için 4 Kuruş, aspir için 40 Kuruş, zeytinyağı için 50 Kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale 5 Kuruş, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 10 Kuruştur” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA