İÇDAŞ Türk Deniz Ticaret Filosuna Beş Yeni Koster Katacak

İÇDAŞ, Türk deniz ticaret filosunun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen Türk Yıldızı Projesi’ne beş adet kosterle katkı sağlayacak.

İÇDAŞ Türk Deniz Ticaret Filosuna Beş Yeni Koster Katacak
7,5 milyon dolara mal olacak ilk koster, Çanakkale'nin Biga ilçesindeki tesislerde kızağa alındı. Nehir taşımacılığına da uygun tasarlanan koster, çevreci özellikleri ve yakıt tasarrufuyla öne çıkıyor. İÇDAŞ, özellikle Akdeniz çanağında ve Karadeniz’de Türk deniz ticaret filosunun belkemiği olan kosterlerin yenilenmesini öngören 100 adetlik projeyi başlattı. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Türk koster filolarının 35-40 yaşlarında olduğunu belirterek, yakın sahil yük taşımacılığında kullanılanların gençleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Engin, “Geçmişte Türk armatörleri, koster inşasıyla gemicilik alanında önemli kazanımlar elde etmişti. Özal’lı yıllarda Türkiye’nin dünyaya açılmasıyla bu armatörler, daha kârlı taşımacılık yapılan büyük gemilere yöneldi. Daha küçük taşıma kapasiteli ve işletme maliyeti yüksek kosterlerden çıktılar, imalat yapmadılar. Dolayısıyla Türk koster filosu yaşlandı. 2013 yılının ortasında dünyada deniz ticaretinin canlanacağı öngörülüyor. Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart.” dedi.

Genel Müdür Engin, İÇDAŞ Tersanesi’nde kızağa koyulan ilk kosterin ekonomik, çevreci ve fonksiyonelliğiyle rekabet açısından da avantajlı olacağını belirterek, “2008 yılında dünyada başlayan ekonomik krizle birlikte koster inşası yapılmıyordu. Türkiye’de milli bir proje olarak tasarlanan Türk Yıldızı serisinin ilk kosterini inşa etmeye başlayarak bir kıvılcım çaktık. Kosterimiz daha az yakıt harcayacak, daha az egzoz salımı yapacak. Hedefimiz, Türk deniz işletmeciliğine, gelecek yıllarda uygulanacak uluslararası kuralları da kapsayan yeni gemiler kazandırmak.” şeklinde konuştu.

YÜK TAŞIMADA AVANTAJLI
Bir yıl sonra denize indirilmesi planlanan koster, geleceğe yönelik ihtiyaçlar ve kurallar gözönünde tutularak tasarlandı. Nehir taşımacılığına da uygun olan koster kuru yük, özel yük ve konteyner taşıyabilme özelliğine de sahip. 5 bin ton kargo taşıma kapasiteli koster, 3 bin groston hacmiyle de vergi ve personel avantajlarına sahip olacak, dolayısıyla işletme maliyetleri de düşecek. Türk Yıldızı projesinin ilk kosteri 83,30 metre boyunda, 15,80 metre genişliğinde ve 7,65 metre yüksekliğinde olacak. Eşdeğerlerine göre 150-200 ton daha az çelik malzeme kullanılarak, net bin tonla bitirilecek .