Almanya bu skandalı konuşuyor

Almanya Olimpiyat kürek takımında patlak veren Neo-Nazi skandalı yüzünden Londra’dan erken dönmek zorunda kalan kadın sporcu Nadja Drygalla basına yaptığı açıklamada ırkçı olmadığını bu tür düşüncelerden uzak olduğunu söyledi.

Almanya bu skandalı konuşuyor
Hayatında hiçbir zaman ırkçı düşüncelere sahip olmadığı söyleyen Drygalla “Başta olimpiyatların ve sporun temel düşüncesi tolerans. Beş yıl önce Michael Fischer ile başlayan birlikteliğimizin siyasetle uzaktan yakından ilgisi yok. Her şey onun geçen yıl NPD 'den (Milliyetçi Demokrat Parti) aday olmasıyla başladı” dedi.

O seçimlerde 3.9 oranında oy alan NPD 'de Michael bir an da sözü geçen öne çıkan kişi oldu. Yaklaşık 20 üyesi olan “Ulusal Sosyalistler Kardeşliği” adlı aşırı sağcı birliğin lideri konumu geldi. Nadja bunları yaşarken arkadaşıyla ilişkisinin çok zor günler geçirdiğini ayrılma noktasına geldiklerini, hatta birçok defa konuşmalarında “Senin düşüncelerini paylaşmıyorum” dediğini itiraf etti.

PARTİDEN AYRILMIŞ

Nadja Drygalla erkek arkadaşının Mayıs ayında Parti üyeliğinden ayrıldığını belirtirken “Bunda benim de payımın olduğunu düşünüyorum” dedi. Ardından “Bir insanın bu tür düşünceler kurtulması bugünden yarına olmuyor. Zaman gerekiyor. Ama en önemlisi o kişinin bunu istemesi. Kendisi hangi yöne gideceğine karar verdi” şeklinde konuştu.

Bu arada Drygalla 'nın polisliği bırakmasıyla ilgili olarak “Amirlerimle konuştuktan sonra mesleğimi yaparken içimde çatışmalar yaşayacağımı gördüm. Bu nedenle kendi isteğimle ayrıldım” açıklaması ise kafalarda biraz soru işareti bıraktı.

KİMSENİN HABERİ YOK AMA HERKES BİLİYOR

Bu arada politikacılar bu duruma nasıl gelindiğine dair bir araştırma başlatılması gerektiği görüşündeler. Bu durumdan kimin veya neyin sorumlu olduğunu, buralara nasıl gelindiğini bilmek istiyorlar. Alman Olimpiyat Komitesi, Alman Kürek Federasyonu ve Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Spor Birliği yaşananlarla ilgili olarak kendilerinin suçsuz olduğunu söylerken topu birbirlerine atıyorlar. Olimpiyat Komitesi, “Bize kimse bir şey söylemedi” diyor.

Eyalet Spor Birliği, “Biz bu konuyu Olimpiyat Komitesi'ne bildirtmekle yükümlü olduğumuzu bilmiyorduk. Ama çeşitli zamanlarda konusu geçti ve haberleri olduğunu düşünüyoruz” derken, “Olimpiyat takımında altı kürekçi Rostock kentinden birbirlerini tanıyorlar ve ne yaptıklarından haberleri vardır” ifadelerini kullanıyor.

Kürek Federasyonu ise “Bize yazılı bir şey gelmedi. Araştırdık” demekle işin içinden çıkıyor.

Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ise bu olayın uluslararası spor basınında yer almamasından çok büyük mutluluk duyuyor. “Onlar bizi tanıyorlar. Bu tür işlerde olmayacağımızı biliyorlar” diyerek bu konudan sıyrılmaya çalışıyor. Ancak esas problem bu tür konulara yetkili kişilerin yaklaşımı olarak gözüküyor. Ortada büyütülecek bir şey yokmuş gibi gösteriliyor.

Erkek arkadaşı da bir kürekçi olan Nadja, Londra olimpiyatları için orada ve bir paylaşım sitesinde, “Londra'da kültürlerin kardeşliği için otobüste Asyalılarla, zencilerle birlikte seyahat ediyorum” diye yazmış.