Metin Erksan vefat etti

'Susuz Yaz', 'Sevmek Zamanı', 'Acı Hayat', 'Kuyu', 'Yılanların Öcü' gibi önemli yapıtlara imza atan yönetmen Metin Erksan yaşamını yitirdi.

Metin Erksan vefat etti
Ünlü Yönetmen Metin Erksan 83 yaşında hayatını kaybetti. Yönetmen Metin Erksan bir süredir böbrek yetmezliği ve buna bağlı vücut enfeksiyonu teşhişi ile tedavi görüyordu.

ÖMRÜNÜ SİNEMAYA ADADI

1 Ocak 1929 tarihinde Çanakkale'de dünyaya gelen yönetmen ve sinemacı Metin Erksan, Pertevniyal Lisesi'nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünü bitirdi. 1947'den başlayarak çeşitli dergi ve gazetelerde sinema yazıları yazan Erksan, 1952'de senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazdığı 'Karanlık Dünya', 'Aşık Veysel'in Hayatı' filmiyle yönetmenliğe başladı. Erksan, 'Dünya Havacıları Türkiye'de' (1958), 'Büyük Menderes Vadisi' (1959) adlı iki belgesel film yaptı.

Edebiyat uyarlamalarına yönelerek kırsal kesim insanlarının sorunlarını işlediği filmlerle başarı kazanan Metin Erksan, 'Susuz Yaz' ile 1964 Berlin Film Şenliği'nde Altın Ayı Büyük Ödülü'nü, 'Yılanların Öcü' (1962) ile 1966 Kartaca Film Şenliğinde birincilik ödülünü kazandı. Erksan'ın 'Kuyu' filmi (1968) 1. Adana Film Şenliği'nde birinci oldu. Halit Refiğ ile birlikte Ulusal Sinema anlayışının temsilcisi oldu.

1970 yılından sonra tecimsel amaçlı filmler yöneten Erksan, 1974-1975'te televizyon için çağdaş beş Türk öyküsünü (Sabahattin Ali'nin "Hanende Melek", Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Geçmiş Zaman Elbiseleri", Samet Ağaoğlu'nun "Bir İntihar", Sait Faik Abasıyanık'ın "Müthiş Bir Tren" ve Kenan Hulusi Koray'ın "Sazlık") kısa metrajlı filmler durumuna getirdi.