İzmir Enternasyonal Fuarı, 81. Kez Kapılarını Açtı

Türkiye'nin ilk uluslararası fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı, 81. kez kapılarını ziyaretçilere açtı.

İzmir Enternasyonal Fuarı, 81. Kez Kapılarını Açtı
Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Haluk Koç ve Perihan Sarı katıldı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile siyasi parti İzmir milletvekillilerinin de hazır bulunduğu açılışta fuarda stant açan ülkelerin Türkiye'de görev yapan dış temsilcilikleri de yerlerini aldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Latin-Küba Müzik Grubu ve “Antakya Medeniyetler Korosu”, katılımcılara müzik ziyafeti sundu.

Fuar özel tanıtım klibi gösteriminin ardından kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşma yaptı. İzmir’i sakin ve huzurlu şehir ve yeri geldiğinde dayatmalara, baskılara karşı dik durabilen delikanlı bir kent olarak tanımlayan Başkan Kocaoğlu, “Sakin yaşamını koruyarak yaşam kalitesini geliştirmeyi hedefleyen bu huzurlu kentte, öncelikli beklentilerden bir tanesi, uzlaşma ve katılımcılıktır. İzmirlilerin görüşü ve onayı alınmadan gerçekleştirilmeye çalışılan “oldu-bittilerin” kabul edilmesi düşünülemez. Bu nedenle, merkezi ve yerel yönetimler arasındaki işbirliği ve uzlaşı örneklerinin; Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin ortak yürüttüğü İZBAN ve körfez projelerinde olduğu gibi çoğaltılması en büyük dileğimizdir. Bizler, bu kentin temsilcileri olarak; uzlaşmayı, katılımcılığı ve şeffaflığı “kalkınmanın vazgeçilmezi” olarak görüyoruz. Demokrasi kurallarının, merkezi idareden çok yerel yönetimlerde hayat bulduğuna; Kentlerin merkeziyetçi ve otoriter yöntemler yerine, demokratik kurallarla “yerinden yönetilmesi” gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu'nun ardından kürsüye çıkan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasına Foça’daki patlamanın ardından kan merkezlerine koşanlara teşekkürlerini sunarak başladı.

İzmir’in bu anlamda gösterdiği birlik ve bütünlük ruhu ile Türkiye’nin sırtının yere gelmeyeceğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümü için hedeflenen 500 milyar dolarlık rakama azimle ulaşmaya devam ettiklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ‘İnşallah her yıl yüzde 7 büyüyerek hedefi yakalayacağız” dedi.

Bu yılki onur konuğu il olan Hatay Valisi Mehmet Celallettin Lekesiz de, şehrin en büyük zenginliğinin farklılıkların kabul edilerek huzur ve kardeşçe yaşanması olduğunu belirtti.

Lekesiz, “Hatay iki sınır kapısı, dinamik nüfus yapısı, limanı ve ovaları ile bereketli toprakları ve benzeri bir çok kaynakları ile gerçekten ihracatta ve vergi toplamında ülke katkısına Türkiye’de 81 ilde ilk 10’da yer almaktadır. Hatay’ın gerçekten pek çok özellikleri var. Ama bir özelliği var ki, Hatay gerçekten ondan besleniyor. O da farklılıkları zenginlik olarak kabul ederek ülkeye enerji pompalıyor” diye kaydetti.

Ekvator Büyükelçisi H.E. Mr. AugustoSaa Corriere ise, İzmir’in son zamanlarda çok çeşitli sektörlerin içinde bulunmasından dolayı önemli bir şehir olduğunu Latin Amerika ülkelerinin ise son 20 yılda stratejik bir konumda yer aldığını hatırlatarak, fuarın ihracat yatırım fırsatları için iş dünyasına davette bulundu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da, fuarın İzmir’in ticaret, kültür ve sanayi şehri olmasına katkı sağladığını söyleyerek fuar organizasyonlarında her yıl ayrı olarak seçilen ana temaların isabetli olduğuna dikkat çekerek, İzmir EXPO 2020 için destek çağrısında bulundu.

‘TASARIM REKABET GÜCÜDÜR’

Gecenin son konuşmasını ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptı. Bakan Ergün, 81. olması bu fuarın baylı başına kendini anlatana bir olaydır. İkinci Dünya Savaşı'nda bile devam etti. İzmir Entenasyonal Fuarı’nda firmalar ürünlerini sergilediler. Bu nedenle Dünya barışını da katkıda bulunmuştur. Bu yılki tema ‘Yaşamın her alanında tasarım’, gerçekten önümüzdeki süreçte ülkelerin, firmaların şehirlerin rekabet gücünü belirleyecek kavramlardır. Ucuz iş gücü, ucuz hammadde ve ucuz enerji kaynağı olana ülkeler değiliz biz. Artık rekabet gücü, yenilik yapmaktan geçiyor” dedi

Bakan Ergün, tasarımın rekabet gücü oluşturduğu yatırım merkezlerine dönüşme çağrısını, lise öğrencisi iken yaşadığı bir anısını anlatarak dile getirdi. Bakan Ergün, “Lise 1 öğrencisiyken tasarı geometri dersinde hocamız notu kıt olan bir hocaydı. Havada olan bir cismi yere indireceksiniz ve onun yerdeki görüntülerini çizeceksiniz, görünen yerlerinden görünmeyen yönlerini keşfedeceksiniz. Bunun için ödevler verilirdi. Sonra verirdik ödevimizi bakardı hocamız. Sınıfın ortasına atardı. Eksi 10. Bu kadar zorlardı bizi. Bu söylediğim 1975-1976 yılları arasındaydı. Aslında gelecekte bunların ne kadar önemli olduğunu şimdi anlıyoruz. Umarım İzmir Fuarı bu yıl ki teması ile herkese örnek olur. İzmir ilimiz artık alelade yatırımların çekilebileceği ve bir şehir değildir. Birçok avantajları kendinde barındıran bir şehirdir, Yeni teşvik sisteminde İzmir’de stratejik yatırımları çekmeye odaklanmalıyız. Bunlar özel olarak cari açığı azaltacak ayrıca AR-Ge’si bakanlık tarafından desteklenen yatırımlar olmalı. Çünkü bu yatırımlar nerede olursa olsun 5. bölge teşvikinden yararlanıyor. İzmir bunlara layık. Artık bu tür yatırımların merkezi olmak için çalışılması gerekiyor” dedi

Konuşmaların ardından yabancı delegasyon ve yerli protokol aile fotoğrafı çektirdikten sonra açılış kurdelesini kestiler. Protokol kurdele merasiminin ardından da Onur Konuğu İl Hatay Standı'nın açılışını gerçekleştirdi.

AÇILIŞTAN NOTLAR

Törene ayrıca TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Denizli Valisi Abdülkadir Demir,Aydın Valisi Kerem Al, Uşak Valisi Özdemir Çakacak ve Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, Ali Aşlık, Erdal Kalkan, Rifat Sait, Aydın Şengül, Nesrin Ulema,Hamza Dağ, CHP İzmir milletvekillerinden Hülya Güven, Alattin Yüksel, Rahmi Taşkın Türeli, Aytun Çıray, Mustafa Moroğlu ve çok sayıda vatandaş iştirak etti. Bu yılın partneri Latin Amerika ülkelerinden gelen Arjantin Cumhuriyeti, Peru Cumhuriyeti,Venezuela Cumhuriyeti ve Ekvator ile Meksika Ankara büyükelçileri ve bürokratları ve heyetleri açılışta yer aldı. Törende ayrıca Bangladeş, Burundi, Filistin, Gabon, Gambia, Kongo, Kosova, KKTC, Lesotho Krallığı, Luksemburg, Nijer, Nijerya’dan bakan düzeyinde 11 ülke temsilcisi bulundu.

ZİYARETÇİ HEDEFİ 1,5 MİLYONU AŞMAK

"Yaşamın Her Alanında Tasarım'' ana temasıyla açılan fuara 64 ülkeden 250'e yakın yabancı firma ile 37 ilden 850 yerli, toplam bin 90 firma katılıyor. Geçtiğimiz yıl ile aynı ücretlendirilen fuar giriş ücretleri tam2 TL, öğrenci 1 TL olarak belirlendi. Girişler kent kartla yapılabilecek. Fuar, İzmir'in kurtuluşu olan 9 Eylül'de kapanacak. Bu yıl fuarı 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçinin gezmesi bekleniyor .
Kaynak: İHA