Hatay Valisi Lekesiz Net Konuştu

Suriye’de yaşanan iç ayaklanmalar sonrasında Hatay’da çeşitli sıkıntıların baş gösterdiği tartışmalarına Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, “Hataylılar bu tür kışkırtmalara gelmezler” sözleri ile cevap verdi.

Hatay Valisi Lekesiz Net Konuştu
81. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bu yıl onur il uygulamasında yer alan Hatay’ın inanç ve kamu temsilcileri bir araya gelerek açılış öncesinde kentin sahip olduğu değerlerin fuar süresince tanıtılacağını belirtti.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Hatay’da yaşayan Ermeni Cemaati Temsilcisi Cem Çapar, Musevi Cemaati Temsilcisi Şaul Cenudioğlu, Hıristiyan Ortodoks Dini Temsilcisi Dimitri Doğum, Hataylı Aleviler Temsilcisi Tahsin Yılmaz ile Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu açılış öncesinde Fuar Anemon Otel’de bir araya geldi. Hatay’ın 7 bin 500 yıllık geçmişe sahip bir kent olduğunu belirten Hatay Valisi Lekesiz; şöyle konuştu: “Hatay, tüm semavi dinlerin yan yana yüzyıllardır tasada ve sevinçte bir olmasının yanı sıra farklı dinlerin mabetlerinin yan yana olduğu bir kenttir."

Hatay'ın sahip olduğu tüm zenginliği tanıtmak için bütün kurum ve kuruluşlarla İzmir'e geldiklerini dile getiren Vali Lekesiz; şunları söyledi: “Kaldığımız süre içinde Hatay'ın tüm değerlerini İzmirlilerle ve fuara katılanlarla paylaşmak istiyoruz. Dünyada ve Türkiye'de bir çok il kendi özgün hallerini koruma yerine, kentlerin hepsi bir çeşit gökdelen ormanlığı olan New York'a imreniyor ve New York'lar inşa ediyor. Hatay, bu tür yerlere benzemeyen adreslerden biridir." Suriye’de yaşanan iç ayaklanmalar sonrasında Hatay’da çeşitli sıkıntıların baş gösterdiği tartışmalarına Hatay Valisi Lekesiz tarafından bütünlük mesajları ile açıklık getirildi.

İddialara göre, Suriye’de yaşanan olaylardan sonra Hatay’ın Samandağ ilçesinde bir tarihi kilisede Kur'an-ı Kerim’in yakıldığı iddialarını yanıtlayan Vali Lekesiz; "Hataylılar, sahip oldukları güzel mirasın hayatımız için ne anlama geldiğinin çok iyi farkında. Hataylılar, insanları kışkırtmaya yönelik bu tür şeylere tebessüm eder geçerler. Böyle bir şey hiç kuşkusuz yoktur. Bu tür provokasyonlar Hataylıların aklından bile geçmez. Başkaları bu tür provokatif eylemleri yapabilir ama Hataylılar bu tür kışkırtmalara gelmezler” sözleri ile cevap verdi.

Cemaat ve toplulukların dini temsilcileri de toplantıda farklı dillerde aynı inancı yaşama huzurunun örnek olmasını istediklerini belirtti .
Kaynak: İHA