26 Yıldır Semercilik Yapıyor

Hani ilçesinde yaklaşık 26 yıldır semer yaparak geçimini sağlayan Cahit Topal , semercilik mesleğinin giderek unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği semerciliğe çocuk yaşlarda başladığını ve 26 yıldır bu işi yaptığını belirterek, teknolojinin gelişmesiyle insanların at, eşek yerine motorlu araçları tercih etmeye başladığını kaydetti.

Bunun da mesleğini çok olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Topal, şunları söyledi:

''Eskiden semer yapmaya yetişemezdik, şimdi ise ayda ancak bir semer satabiliyoruz. Mesleği yapan da kalmadı. Böyle giderse yakında dükkanıma kilit vurmak zorunda kalacağım. Semercilik el sanatı olarak görülmediğinden dolayı korumaya alınmamaktadır. Şimdi bırakın bir başkasına, kendi çocuğuma bile bu mesleği öğretemiyorum. Böyle olunca mesleğin geleceği de olmuyor. Hani ilçesinde bu işi yapan birkaç kişi var. Devlet onlara destek verirse bu sanat yaşamış olacak. Ayda en fazla 2 tane semer satabiliyorum. Daha önce günde onlarca semer satıyorduk. Eskiden Kaçakçılar buradan Şam'a, Halep'e, Suriye'ye at sırtında tütün götürür biz de onlar için gün boyu semer yapmak için çalışırdık. Şimdi ise semer satacak kimse bulamıyoruz.' '
Kaynak: AA