Yavru Deniz Kaplumbağaları Denize Bırakıldı

Dünyadaki sayılı üreme alanlarından biri olan Samandağ ilçesinde yumurtadan çıkan caretta caretta türü deniz kaplumbağaları denizle buluştu.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ve eşi Zehra Lekesiz Samandağ sahilinde, caretta caretta deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkarak denize doğru yaptıkları kısa yolculuğu yerinde izledi.

Türkiye sahillerinde yaşayan deniz kaplumbağalarının yüzde 30'unun Samandağ sahillerinde yaşamasının Hatay açısından önemli olduğunu ifade eden Lekesiz, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettaların hayata tutunmalarına destek olmak amacıyla çalıştıklarını kaydetti.

Yaklaşık 20 gün önce deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını belirleyebilmek, bunların göç haritalarını, yolculuğunu öğrenebilmek ve konuya ilişkin sağlıklı veriler temin edebilmek amacıyla, ''Defne'' adını verdikleri bir kaplumbağayı denizle buluşturduklarını belirten Lekesiz, bu kaplumbağanın göç yolunu takip ettiklerini bildirdi.

Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, ilçenin çok zengin bir doğal mirasa sahip olduğunu kaydetti.

Deniz kaplumbağalarının Hatay için bir marka değerinin bulunduğunu vurgulayan Özçakıcı, bu değerin topluma mal edilmesi yönündeki çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Yavru caretta carettaların denizle buluşması etkinliğine, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez de katıldı.

Muhabir: Hatay

Yayıncı: İsmihan Özgüven
Kaynak: AA