‘overbook’ Mağduru Yolcular İsyan Etti

Türk Hava Yolları (THY) ile yurtdışına gitmek isteyen yolculardan bazıları overbook (kapasite fazlası satış) mağduru oldu.Çok sayıda uçağın overbook olmasından dolayı onlarca yolcu uçaklarda yer bulamayınca isyan etti.

Yaz sezonunun bitmesine sayılı günler kala tatilini Türkiye’de geçiren yerli ve yabancı yolcular, Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında yer bulmakta sıkıntı yaşıyor. Yaz sezonunu yavaş yavaş geride kalırken, uçaklarda yer bulmak neredeyse imkansız. Bir yandan binlerce turist akın akın Türkiye’ye gelirken, tatillerini tamamlayanlar da dönüşe geçiyor. THY uçaklarında bu nedenle boş yer bulmak oldukça zor. Şirket Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) kuralları kapsamında olan ve overbook olarak adlandırılan işlemle fazla bilet kesmek zorunda kalıyor. Çok sayıda uçağın overbook olmasından dolayı yüzlerce yolcu uçaklarda yer bulamıyor. THY, bu yolcuları bir iki gün otellerde misafir ediyor. Bu arada uçaklarda boş yer olduğu zaman da söz konusu seferlere kaydırarak gidecekleri yere uçuruyor.Ellerinde biletleriyle bekleyen yolcular uygulamaya tepki gösterdi. İstanbul’dan Düsseldorf’a gitmek üzere Atatürk Havalimanı’na geldiğini belirten Halil Yurdusev, her şeyini bu seyahate göre ayarladığını söyledi.

Biletinin iptal olduğunu kaydeden Yurdusev, “Yetkililere görüşemiyoruz. İnsanlar kendilerince bir şeyler yapmaya çalışıyor. 12.30’dan bu yana bekliyoruz. Rezil olduk. Ne zaman uçacağımız belli değil.” dedi.

Bir başka yolcu ise bilet almalarına rağmen uçakta yerinin olmadığını söylediklerini aktardı. Sabah saat 9.00’dan bu yana beklediklerini ifade eden yolcular, kendilerine yardımcı olunmadığından yakındılar.

OVERBOOK NEDİR?
Havayolu taşımacılığında bileti ve rezervasyonu olmasına rağmen yolcular çeşitli nedenlerle uçuşlarına gelememektedir. Bu yolcuların (No Show) neden olduğu etkileri azaltmak ve tüm yolculara istedikleri uçuşta yer vermeyi sağlamak amacıyla, tüm dünya havayolları gibi THY’de seferlerine zaman zaman overbook, yani kapasite fazlası satış yapmaktadır. Taşıyıcılar istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için önlem alsalar dahi, bazı uçuşlarda rezervasyonu ve konfirme bileti olmasına rağmen yolcunun uçurulamama riski bulunmaktadır .