Kayıt Parası İsyanı

Okulların açılmasına sayılı günler kala, okullardaki kayıt işlemlerinde öğrenci velilerinden istenen “kayıt parası” uygulaması, yapılan tüm uyarılara rağmen devam ediyor.

Kayıt Parası İsyanı
Eylül ayında başlayacak yeni eğitim-öğretim dönemi için kayıt dönemi bu yıl da sancılı başladı.

Çocuklarını okullara kayıt yaptırmaya giden birçok veli, bazı okullarda halen devam eden “kayıt parası” uygulaması nedeniyle adeta isyan ediyor. Yapılan şikayetler üzerine, kendilerine ödedikleri kayıt parası makbuzlarıyla müracaat eden vatandaşlarla birlikte açıklama yapan Ergani Eğitim Sen Temsilciliği sert uyarılarda bulundu. Velilerden "kayıt parası” alınmaması hususunda okullara telefon zinciri çeken Milli Eğitim Müdürlüğü ise, bu duruma maruz kalan vatandaşların kendilerine başvurmaları gerektiğini kaydetti.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün her yıl kayıt dönemlerinde ısrarla yaptığı, “Kayıt parası alınmayacak” uyarılarını bazı okul yönetimlerinin dikkate almadığı ortaya çıktı. Yeni eğitim- öğretim yılı öncesinde çocuklarını kayıt yaptırmak için okullara başvuran birçok öğrenci velisi, bazı okul idarecilerinin kayıt parası talep ettikleri gerekçesiyle adeta isyan ettiler. Ergani’de pazarcılık yaparak geçimini sağlayan isminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci velisi, kızını kaydettirmek için gittiği okulda, kendisine okulun 37 liralık internet faturasının ödettirildiğini söyledi.

Şahap Sınır isimli bir öğrenci velisi de kızını kaydettirmek için gittiği bir okulda, idarecilerin kendisinden 50 lira “kayıt parası” istediklerini iddia etti.

Ergani’de faaliyet gösteren Eğitim Sen ilçe temsilciliği, ödemek zorunda bırakıldıkları makbuzlarla kendilerine müracaat eden vatandaşlarla birlikte açıklama yaptı. Eğitim Sen İlçe Temsilcisi Serdar Kaya, "Okullarımızın açılmasına kısa bir süre kala, her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı velilerimizden, sendikamıza kayıt parası konusunda müracaatlar gelmektedir. Buradan tüm velilerimize açık şekilde ifade ediyoruz ki, çocuklarını okula kayıt ettirirken hiçbir ücret ödemelerine gerek yoktur. Yasalarımızda kayıt parası diye bir uygulama bulunmamaktadır. İlköğretim tüm yurttaşlara ücretsiz olarak sağlanmak zorundadır. Bu nedenle kayıt parası, aidat vb. adlar altında velilerimizden ücret istemek suçtur. Bu konuda zorunlu olarak ücret istenen velileri uyarıyoruz, kimse okula zorunlu ücret talep edemez. Varsa böyle bir durum sendikamıza başvurabilirler” diye konuştu.

Okullarda yapılan kayıt işlemlerinde, velilerden hiçbir şekilde kayıt parası veya bağış adı altında herhangi bir ödeme talep edilmemesi gerektiğini ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Atabey, “Milli Eğitim Bakanlığımızın müdürlüklerimize gönderdiği genelgede, kayıt parası adı altında hiçbir şekilde veliden herhangi bir ödeme alınamayacağı vurgulanmıştır. Bağış yapma noktasında talepte bulunan okul idarecileri tespitleri halinde haklarında yasal işlem başlatılacaktır. Bu konuda yetkili birimlerimiz tüm okullarımıza telefon zinciriyle gerekli uyarıları defalarca yapmıştır. Bu anlamda mağduriyet yaşadıklarını iddia eden vatandaşlarımızın Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir. Vatandaşlarımız, Milli Eğitimle alakalı maruz kaldıkları uygulamalar karşısında ALO 147 Milli Eğitim Şikayet hattını da arayabilirler” diye konuştu.

Bu yıl uygulamaya girecek yeni sistemle birlikte norm kadro fazlası öğretmenlerin mağduriyet yaşamaması için çalışma yürüttüklerini ifade eden Atabey şunları söyledi: “Bu yıl uygulamaya konulacak 4+4+4 sistemiyle ilgili Ergani’de ortaya çıkan norm kadro fazlası 55 öğretmenin yaşadığı sorunu ortadan kaldırmak için Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda, sınıf olabilecek düzeydeki idari odaları ve derslik olabilecek düzeydeki kullanılmayan odaları yeniden düzenleyerek, norm kadro fazlası bu öğretmenlerimizin 1 Eylül’de norm kadro güncellemeleri yapılarak bu arkadaşlarımızın istihdamları yeniden ilişkilendirileceklerdir.”
Kaynak: İHA