Başkent'te Zafer Bayramı Coşkusu

Büyük Zafer’in 30.yıldönümü kutlamaları kapsamında Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi.

Başkent'te Zafer Bayramı Coşkusu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün rahatsızlığı nedeniyle katılmadığı törende Cumhurbaşkanı Vekili olarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek yer aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törene yurt dışında olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin temsil etti.30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları kapsamındaki resmi geçit töreni, Cumhurbaşkanı Vekili Cemil Çiçek’in askeri birlikleri selamlamasıyla başladı.

Çiçek’in şeref tribünündeki yerini almasının ardından İstiklal Marşı okundu. Törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de yer aldı.Geçit töreni, 3 bin metreden yapılan paraşüt atlayışları ile başladı.

Atlayışlarında Türk bayrağı ve Atatürk posterini taşıyan ve şeref tribününün hemen önüne inen paraşütçüler, büyük alkış aldı. Atlayışların tamamlanmasının ardından paraşütçüler, Türk bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtı. Paraşütçüler arasında iki ülke arasındaki ilişkilerin 400. yılı nedeniyle Hollanda'dan da bir paraşütçü yer aldı.Tören, TSK Armoni Mızıkası ve Karma Bando'nun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti. Bandonun hemen ardından tören kıta komutanı ve karargâh askerleri, gaziler ile iç güvenlik gazileri, şeref tribünü önünden resmi geçiş yaptı. Geçit resmi, Tören, Karargâh Karma Taburu, Poster Grubu, sancaklar, TSK Onur Taburu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Barış Gücü Taburu, astsubay taburları, Kara Harp Okulu öğrenci alayı, GATA öğrenci taburu, Çanakkale, Kurtuluş, Kore savaşları ve Kıbrıs Barış Harekâtı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı tarihi bölük, atlı tören kıtası, mehteran birliği ve tarihi birlik, karma topçu ve hava savunma grubu ile zırhlı birliklerin geçişiyle devam etti. Cumhurbaşkanı Vekili Cemil Çiçek, sancaklar ile Türk bayrağı geçişini ayakta izledi. Ardından törende, askeri ve zırhlı birliklerin geçişi devam ederken TSK'ya ait helikopterler, eş zamanlı olarak Hipodrom üzerinde uçtu. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F–16 ve F–4 uçakları da gösteri uçuşu yaptı.

Tören, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi 'Türk Yıldızları'nın gösterisiyle sona erdi. Uçakların gösterileri, şeref tribünü ve töreni izleyen vatandaşlardan yoğun alkış aldı .