30 Ağustos Zafer Bayramı Bitlis’te Coşkuyla Kutlandı

Bitlis’te, 30 Ağustos Zafer Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı Bitlis’te Coşkuyla Kutlandı
İlk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenklerin bırakılmasıyla başlayan kutlama programı daha sonra Bitlis Valisi Veysel Yurdakul’un tebrikleri kabul etmesiyle devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından düzenlenen programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Binbaşı İhsan Çanak yaptı. Çanak, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen bağımsızlık mücadelesinin son halkası olan büyük zaferin 90’ncı yılını kutladıklarını ifade etti.

Çanak, “Dumlupınar Meydan Muharebesi ve bunun son devresi olan 30 Ağustos Muharebesi Türk tarihinin en hayati bir dönem noktasını teşkil eder. Milli tarihimiz çok büyük ve çok parlak zaferlerle doldur. Bu kıymetli gün tüm ulusumuzun zafer bayramıdır. Öyle ki bu 30 Ağustos’u yaşamamış olsaydık. Şu anda olduğu gibi bir araya gelebilmek ve coşku ile gururu yaşayabilmek asla mümkün olmayacaktı. Bu coşkunun derinliği ise tarihteki gerçekleri anlamamız ve tarihimizi bilmemizden geçiyor. Vatan topraklarının düşman askerilerinin çizmeleri arasında kaldığını hatırlamamız gerekiyor. Çetin mücadeleler ile düşmanın Ankara’ya kadar ilerleyişinin ancak durdurulabildiği günlerin sıcaklığını hissedebilmemiz gerekiyor. Düşmana son darbeyi indirebilmek için ordumuzun bir seneye yakın bir süre hazırlık yapmak zorunluluğu yaşadığını bilmek gerekiyor. Nihayetinde gizlilik içinde kahraman askerlerimizin cephede yerlerini alışı 26 Ağustos’ta düşmanın hiç ummadığı bir şekilde taarruza başlanmasıyla oluşturulan şaşkınlıktaki usta ve üstün zeka ürünü taktiği görmemiz gerekiyor. İşte bu şartlar altında 1922 yılının o şanlı ağustos ayında sağlam siperler arkasına gizlenmiş düşman askeri tepelenmeye başlandı. Aldığı her darbede geriye doğru kaçmakla meşgulken birçok kayıplar verdi. Yorgunluk bilmez, açlık hissetmez ordumuz ilerledikçe ilerledi. Bugün şanlı 30 Ağustos günü düşman ordusunun tutunacak dalının kalmadığı düşman ordusunun başkomutanının kahraman Mehmetçiğe esir olduğu, varlığı sonsuza kadar sürecek Türkiye Cumhuriyeti’nin özgürlüğüne kavuştuğu gündür. Bu özgürlüğü bize bağışlamış aziz atalarımızın yolunda yürüyerek şu anda diyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti Devletini parçalamaya, milletin huzurunu bozmaya çalışan her türlü teşebbüs Türk ordusunun azim ve iradesi karşısında mutlaka hüsrana uğrayacaktır. Ülkemiz ve milletimize yönelecek her türlü tehlikeye karşı mücadeleye 90 yıl önce olduğu gibi aynı dikkat, heyecan, gayret ve kararlılıkla devam edeceğiz. Evlatlarını gönüllü olarak bu ordunun ferdi yapmak için birbiri ile yarış halinde olan Mehmetçiğimizin ana babaları gücümüzün en büyük kaynağıdır. Rus işgali ile yakılıp yıkılsa da, düşmana teslim edilmeyen bu azimli şehir Bitlis en sevgili şahidimizdir. Bu kutlu günde mukaddes yurdumuzu ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini kanlarını ve canlarını feda ederek, bizlere bırakan başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden komutanlarımızın ve tüm şehitlerimizin ruhları önünde saygıyla eğiliyor, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Konuşmanın ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla öğrenciler tarafından şiirler okunurken, Zafer Koşusu’nda dereceye girenlere Vali Veysel Yurdakul, Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ve Alay Komutanı Albay Enver Aydın tarafından ödülleri verildi.

Düzenlenen program öğrencilerin ve askerlerin tören geçişleri ile son buldu .
Kaynak: İHA