'Suriyeliler'le İlgili Çıkan Haberler Asılsız ve İyi Niyet Taşımıyor'

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, son zamanlarda Hatay'daki Suriyeliler'le ilgili yapılan olumsuz haberlerin asılsız ve iyi niyet taşımadığını söyledi.

Vali Lekesiz, " Bu topraklardaki hassasiyeti göz önüne alarak her birimiz üzerimize düşen sorumluluğa dikkat edelim.” dedi.

Basın toplantısı düzenleyen Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye'ye de kamplarda kalanlarla birlikte pasaportu ile Türkiye giriş yapanlar hakkında çıkan dedikodulara açıklık getirdi. 25 iddiaya cevap veren Vali Lekesiz, ambulansla Suriye'deki muhaliflere silah ve uçaklarla terörist taşındığı iddialarını reddetti. Pasaportu ile Türkiye'ye giriş yapanların 3 ay müddetince vizesiz Türkiye'de ikamet etme hakkı bulunduğuna dikkati çeken Lekesiz, asayiş olaylarında hiçbir Suriyeli'ye ayrıcalık tanınmadığını, suç işleyenlere polis ve jandarmanın müdahal ederek yargı önüne çıkardığına da dikkati çekti. Lekesiz, CHP'li milletvekillerinin giremediği Apaydın Kampı'na ise şimdiye kadar iktidar bakanlarının da dahil olmak üzere hiçbir milletvekilinin güvenlik gerekçesi ile girmediğini belirtti.

UÇAKLA TERÖRİST AMBULANSLA SİLAH TAŞIDILAR İDDİASI ASILSIZ
Hayat Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, 'ambulansla silah, uçakla terörist taşıdılar” iddialarının tamamen asılsız olduğunu söyledi.

Hatay Havalimanı’nda yurtiçi ve yurtdışından gelen giden yolcuların tüm kontrol ve denetimlerinin en üst düzeyde titizlikle yapıldığını vurgulayan Vali Lekesiz, "Havaalanında el detektörleri, x-ray cihazları ve güvenlik kamera sistemleri ile 24 saat kontrol ve denetim yapılmaktadır. İddiada ismi geçen Nass Havayolları şirketine ait uçak yolcularının uçaktan inişten havaalanından ayrılıncaya kadar ki havaalanına ait görüntü kayıtları ile yolcu isim listesinin incelenmesi neticesinde iddiayı doğrular nitelikte herhangi bir kayda rastlanmamıştır. Yine 112 ambulanslarıyla Suriye’ye mühimmat taşındığı iddialarını da 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi Sistemine bağlı olarak çalışmakta olan sağlık hizmetleri araçlarının Suriye topraklarına girerek hasta alması, mühimmat, teçhizat ve silah taşıması da hukuken ve fiilen mümkün değildir. Ambulanslarda müdahale için gerekli standart tıbbi donanım ve malzeme dışında hiçbir şey taşınmadığı gibi ambulanslar, uydudan GPS sistemiyle (Araç Takip Sistemi) izleniyor. Araç Takip Sistemi üzerinde yapılan inceleme neticesinde herhangi bir sınır ihlalinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu iddia büyük bir özveri içerisinde görevini yapan sağlık görevlilerimize karşı büyük bir haksızlıktır.” dedi.

PASAPORTU İLE GELEN SURİYELİLER 3 AY ÜLKEMİZDE KALABİLİYOR
Hatay’ın sığınmacı işgalinde olduğu yönünde yapılan haberlerinde eksik bilgiden kaynaklandığını aktaran Vali Lekesiz “29.04.2011 tarihinden bu yana insani gerekçelerle ülkemize girişlerine geçici olarak izin verilen Suriyeliler, oluşturulan konaklama merkezlerine yerleştirildiğine dikkati çekti. Vali Lekesiz, Suriyelilerin ülkemize gelmeye başladıkları günden itibaren günümüze kadar geçen süreçte konaklama merkezinde kalanların, konaklama merkezlerinde, hastanelerde ve sokakta karıştıkları toplam olay sayısının 157 olduğunu kaydederek, " Bu olaylarla ilgili 380 Suriyeli hakkında yasal işlem yapılmıştır. Bunlardan 13 olay hakkında mahkemelerimiz olaya karışan Suriyeliler hakkında çeşitli mahkûmiyet cezaları vermiştir. 15 olayla ilgili beraat, 38 olay hakkında takipsizlik kararı verilmiştir. 91 olayla ilgili yargılama süreci halen devam etmektedir. 17 aylık süreç içerisinde konaklama merkezlerimizde 44 bin Suriyeli misafir edilmiştir. Aynı sayıda insanın yaşadığı başka şehirlere baktığımızda da olay sayısının en az bu kadar olduğu görülecektir. Kamu düzeninin korunması ve vatandaşlarımızın huzurunun temini için herhangi bir olaya karışan kişi veya kişilerin kim olduğuna bakılmaksızın gerek emniyet teşkilatı, gerekse jandarma teşkilatı kararlılıkla yasal işlemi yapmakta ve suç işleyenin/suça karışanın kim olduğu dikkate alınmadan yasal süreç işletilmektedir. Konaklama merkezi dışında kaldığı iddia edilen Suriyeliler ise pasaportla yasal yollardan ülkemize gelen Suriyeliler olup vize süresi olan 3 ay boyunca ülkemizde kalabilmektedir. Vize süresi bitiminde 5 aylık süre uzatımı hakları bulunmaktadır. Pasaportu olmayanlar ile vize süresi dolanlar tespit edildiğinde konaklama merkezlerine sevki yapılmaktadır. Konaklama merkezlerinde görevli kolluk kuvvetlerine görev yaptırmamak için direnme şeklinde 5 olay meydana gelmiş, 5 olayla ilgili 24 Suriyeli hakkında yasal işlem yapılmış, bunlardan 3’ü tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Bu 5 olayla ilgili adli süreç devam etmektedir.” diye konuştu.

ÇAPULCU FM KURULUYOR İDDİALARI ASILSIZ
Hatay’da 'Çapulcu FM' kuruluyor haberlerininde asılsız olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, bu konuyla ilgili yayın iznini veren RTÜK’e Hatay sınırları içerisinde radyo kurmak için herhangi bir müracaat yapılmadığını açıkladı.

Lekesiz, Suriyelilerin güneş yağı ve güneş kremi gibi ihtiyaçlarının karşılandığı şeklindeki iddialarla ilgili olarak şöyle konuştu.

"Konaklama merkezlerinde misafir edilen Suriyelilerin karşılanan ihtiyaçlarının tamamı insani ihtiyaçlardır. Sağlık hizmetleri verilirken ise tıbbi gereklilikten kaynaklanan ihtiyaçları göz önüne alınarak tıp etiği çerçevesinde yazılan reçeteler Sağlık Bakanlığı’nın MEDULA sistemi üzerinden kontrol edilmekte ve yazılan ilacın muadilinin en makulü hastaya verilmektedir. Sistem güneş yağını ve güneş gözlüğünü ücreti devlet tarafından karşılanan ilaç olarak kabul etmediği için, güneş yağının ve güneş gözlüğünün alınması da, ücretinin devlet tarafından karşılanması da mümkün değildir. Nitekim bugüne kadar bir tek hastaya bile bu ürünler alınmamıştır.

”TEDAVİDE HİÇBİR AYRICALIKLARI YOK
17 aylık süreçte Hatay'daki konaklama merkezinde 44 bin Suriyeli'nin misafir edildiğini anlatan Lekesiz, bu misafirlere toplam 178 bin 811 poliklinik hizmeti verildiğinin altını çizerek şu bilgileri verdi: "Gelen misafirlerden bin 980’i ateşli silah yaralısıdır. Bu yaralılar ilimizde bulunan devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler başta olmak üzere gerek duyulduğunda kendi vatandaşlarımıza da uyguladığımız 112 Acil Servis hizmetleri kapsamında diğer illerde bulunan hastanelere sevk edilmişlerdir. Bu yaralılara herhangi bir hastanede özel bölüm açılmamış, hastanelerimizin genel işleyişi içerisinde verilen sağlık hizmetlerinden yararlandırılmışlardır. 178 bin 811 poliklinik uygulamasına yönelik Suriyeli misafirlerden sağlık personeliyle ilgili bir şikâyet olmuştur. Yapılan inceleme sonucunda hizmet alımı ile çalıştırılan 3 şirket personeli yazılı olarak uyarılmıştır. Yine aynı süreç içerisinde gelen bin 980’i ateşli silah yaralısı için il genelinde özel bir bölüm ayrılmadığı gibi hastanelerde ayrım yapılmaksızın tedavileri sürdürülmüştür.

"SURİYELİLERLE İLGİLİ ŞİKAYET YOK
Son haftalarda Hatay genelinde esnafın Suriyeliler tarafından tehdit edildiği iddiasıyla ilgili olarak da Vali Lekesiz şöyle konuştu: "Bu yönde bize hiçbir şikayet gelmedi. Hatay halkı son derece duyarlı ve bilinçlidir. Her türlü olumsuzluğu 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma İmdat telefonlarına iletmektedirler. İddialarla ilgili olarak bugüne kadar 155 ve 156 numaralı telefonlara ve kolluk birimlerimize herhangi bir ihbar veya müracaatın yapılmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca esnaf odaları (HESOB, ATO vb. esnaf örgütleri) temsilcileri ile yapılan şifahi görüşmelerde kendilerine de böyle müracaatın veya şikayetin olmadığı bilgisi alınmıştır.”

SIRA ALEVİLERE GELECEK HABERİ KARDEŞLİĞİ BOZMA AMAÇLI
'Sıra Alevilere de gelecek' başlığıyla yayımlanan haberlerin Hatay’da yüzyıllardır devam eden kardeşliği bozmaya yönelik olduğunu savunan Vali Lekesiz şunları kaydetti: "Haberin içeriğinde olayın nerede, kimler arasında ve nasıl meydana geldiği belirtilmemekte, kolluk birimlerimize de bu yönde bir şikayet veya müracaatın bulunmadığı yapılan araştırma sonucunda anlaşılmıştır. Bu ve benzeri haberlerin topluma negatif elektrik yükleme amacıyla yapıldığı değerlendirilmekte ve hiçbir şekilde iyiniyetle bağdaştırılmamaktadır. Her kim olur ise olsun herhangi bir vatandaşımıza bu tür sorular sorabilme cüretinde bulunacak olan kişi veya kişilerle ilgili olarak derhal behemehal yasal işlemlerin yapılacağı açıktır.

”APAYDIN KAMPI'NA KİMSENİN GİRMESİNE İZİN YOK
Vali Lekesiz, CHP milletvekillerinin çadır kente alınmamaları üzerine çıkan haberlere de şöyle açıklık getirdi: CHP Kocaeli Milletvekili Sayın Hurşit Güneş ile İstanbul Milletvekili Sayın Süleyman Çelebi ve beraberindeki heyet, Hatay Apaydın Konaklama Merkezi'ni ziyaret etmek istemişlerdir. Bahsi geçen kampta kalan misafirler güvenlik endişesi ile ziyaret edilmeyi arzu etmemektedir. Bu zamana kadar da ziyaret talebinde bulunanların bu durumu anlayışla karşılamaları arzumuz kendilerine iletilmiştir. Bu nedenle bahsi geçen kampı Sayın bakanlar olmak üzere iktidar-muhalefet hiçbir milletvekili ziyaret etmemiştir. Bahsi geçen heyet 25.08.2012 günü saat 14.50 sıralarında Apaydın Konaklama Merkezi'ne gelmiş, giriş kapısına 7-8 metre mesafede toplam 3 dakika süreyle basın açıklaması yapmış ve geldiklerinden 7.05 dakika sonra konaklama merkezinin önünden ayrılmışlardır. Apaydın Konaklama Merkezi'nde görevli ya da orada misafir edilenlerden hiçbir kimse ile yüz yüze bir karşılaşmadıkları veya konuşmadıkları kamera kayıtlarının incelemesinden anlaşılmıştır. Basın açıklaması yapılan yere en yakın çadırın mesafesi 100 - 120 metre mesafede olup, arada beş ayrı telli branda engeli bulunmakta ve içeriden dışarısı, dışarıdan içerisi hiç ama hiçbir şekilde görülmemektedir. Suriyelilerin bulunduğu alandan basın açıklaması yapılan noktaya hiçbir kimse gitmemiş ve yine söz ile de bir müdahalede bulunmamıştır. Haberde ismi geçen ve heyete Arapça olarak 'bunları kıtır kıtır doğrayacaksınız' diye bağırdığı iddia edilen 18-20 yaşlarında bir gencin de konaklama merkezinden dışarı çıktığı ve heyet ile konuştuğuna dair herhangi bir bulguya kamera kayıtlarının incelenmesi neticesinde ulaşılamamıştır. Yine haberde ismi geçen, üzerinde askeri kıyafet bulunan 35 yaşlarında Ebu Hüseyin Naimi isimli Suriyeli Apaydın Konaklama Merkezi kayıtlarında bulunmamaktadır. Böyle bir şahısla heyetin görüşme yaptığına dair bir bulguya kamera kayıtlarının incelenmesi neticesinde ulaşılmamıştır.”