Torun Buluşması'' İle Tarihi Öğrenecek

İzmir Emniyet Müdürlüğü'nce, Türkiye'nin tarihsel süreci ve önemli şahsiyetlerinin yeni kuşaklara tanıtılması amacıyla hazırladığı, ''Dede-Torun Buluşması'' projesine katılan 80 öğrenci, 6 ilde düzenlenen gezi için İzmir'den uğurlandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü, ulusal düzeyde uygulanan ''Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çoçuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı'' kapsamında, çocuk ve gençlere tarihsel süreci ve şahsiyetleri tanıtma amacıyla, ''Dede-Torun Buluşması'' projesini hazırladı.

Projenin birinci etabı kapsamında Konak ilçesindeki okullardan 80 öğrenci belirlendi. Öğrenciler için Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan, cumhuriyetin ilanı ve gelişimine kadar olan sürecin, tarihsel öneme sahip kentler Bilecik, Bursa, İstanbul, Çanakkale, Kütahya, Afyonkarahisar ve Ankara'da tanıması için gezi düzenlendi.

Geziye katılan öğrenciler için İzmir Valiliği önünde uğurlama töreni düzenlendi.

Törene İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, polis memurları, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı.

İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün koordinasyonunda ve kurumların iş birliğiyle uygulanan projenin İzmir'den başlatıldığını belirterek, ''Çocuklarımız Türkiye'nin şanlı tarihini öğrenecek. Osmanlı Devleti'ni kuranları ve Büyük Önder Atatürk'ü tanıyacaklar'' dedi.

İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay da projeyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini dile getirerek, gençlerin, ülkeyi yurt yapan büyükleri, önderleri tanıyarak, ülke için canını veren şehitlerin kanının döküldüğü, tarihsel önem taşıyan yerleri göreceklerini vurguladı.

Geziye katılarak destek veren tiyatro sanatçılarından Ahmet Yenilmez de Türkiye'nin Ramazan Bayramı'nı acıyla geçirdiğini ifade ederek, ''Balalarımıza, 'barış içinde neden yaşamadığımızı' sorduk, cevap alamadık. Bu proje ile dedelerimize, 'asırlarca nasıl barış içinde yaşadıklarını, şimdi neyimizi kaybettiğimizi ve birbirimize neden düştüğümüzü' soracağız. Cevabını bulmaya çalışacağız. Çocuklarımıza 650 yıllık maceramızı anlatacağız'' diye konuştu.

Törenin ardından iki otobüsle İzmir'den ayrılan öğrenciler, Vali Yardımcısı Totuk, Emniyet Müdürü Bilkay, diğer yetkililer ve aileleri tarafından uğurlandı.

Geziye katılan öğrencilere gittikleri yerlerde yapılan karşılamalarda, Osmanlı Devleti kurucuları ile padişahlar ve Atatürk'ün de bulunduğu devlet büyükleri ile önderler, 25 tiyatro sanatçısı tarafından ülkenin bağımsızlığı için verilen mücadeleyi anlatan gösterilerle canlandırılacak.

Bilecik Sögüt'ten başlayacak gezide öğrencilere, tiyatro sanatçılarının yanı sıra 11 emniyet görevlisi, 8 öğretmen ve bir doktor da eşlik edecek.

Muhabir: Seyhan Kurtman

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA