İktisadi Yönelim Anketi

Merkez Bankası’nın Ağustos ayında imalat sanayiinde faaliyet gösteren 2107 işyerinin katılımıyla gerçekleştirdiği İktisadi Yönelim Anketi sonuçları açıklandı.

Anket Sonuçlarına göre, Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görüldü.

İhracat sipariş miktarındaki artış bildirenler lehine olan seyrin ise azalış bildirenler lehine döndüğü gözlendi. Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlenerek, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise zayıflayarak sürdüğü görüldü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra ihracat ve iç piyasa sipariş miktarları ile toplam istihdamdaki artış beklentilerinin zayıflayarak devam ettiği gözlendi. Ayrıca, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü seyrin zayıfladığı görüldü.

Gelecek on iki aylık dönem Sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi geçen aya kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 oldu. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 10,6'ya düşerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı artarak yüzde 12,0 oldu.

REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ
2012 yılı Ağustos ayında endeks, bir önceki aya göre 2,8 puan azalarak 104,5 seviyesinde gerçekleşti. MBRKGE’yi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stok miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, Son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 101,9 seviyesinde gerçekleşti .
Kaynak: İHA