Çin Başbakanı: Ekonomide “istikrar” Sağlanmalı

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin başında bulunan Çin Başbakanı Wen Jiabao, büyümede istikrarın ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığını söyledi.

Çin medyasında yer alan haberlerde, Çin Başbakanı Wen Jiabao’nun Guangdong eyaletine bağlı Guangzhou, Foshan ve Dongguan şehirlerinde incelemelerde bulunduğu bildirildi.

Ziyaret sırasında konuşan Wen’ın, büyümedeki istikrarın korunmasının, sadece bu yılki kalkınma hedefinin gerçekleşmesi için değil, önümüzdeki yıl için de hayati önem taşıdığını söylediği belirtildi. Çin Başbakanı, ülkenin yıllık ekonomik ve toplumsal kalkınma hedeflerine ulaşması için olanak oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, mevcut sorunlar karşısında işletmecilerin güvenlerinin arttırılması gerektiğini vurguladı.Dış ticaretteki mevcut sorunlara ve zorluklara önem verilmesi gerektiğine işaret eden Wen Jiabao, ihracattaki istikrarlı büyümenin hızlandırılması için tedbirler alınması gerektiğine değindi. Uzmanlar, Başbakan Wen'in bu sözlerinin, Pekin hükümetinin ekonomik beklentiler konusunda endişeli olduğunu gösterdiği şeklinde yorumlandı. Ekonomistler, ülkenin büyümeyi ayakta tutmak adına altyapı yatırımını canlandıracağı ve iç talebi artırmak için "tüketimi teşvik edeceği" görüşünde bulunuyor.ÇİNLİ İŞVERENLER KAN KAYBEDİYORÇinli sanayi firmaların dört ay üst üste kâr kaybetmesi, ülkede keskin bir ekonomik yavaşlama yaşanacağına dair endişeleri artırdı. Çin’de geçtiğimiz yılın temmuz ayına kıyasla, kazançlar yüzde 5,4 oranla azalma gösterdi.İhraç pazarları, Avrupa ve ABD'deki ekonomik sorunlar, Çin ürünlerine olan tüketici talebini etkiliyor. Çinli firmalar, ürünlerine küresel pazarda gösterilen talebin azalmasının yanı sıra, iç tüketimdeki cansızlıktan da zarar gördü. Uzmanlar, Çin ekonominin büyümesinde önemli bir rol oynayan endüstri sektörünün zayıflamasının, hükümetin bu konuda daha çok önlem almasına neden olabileceğini dile getiriyor.