Anavarza Antik Kentinde Kazılar Başlıyor

Adana’nın Kozan ilçesinde Anavarza Antik Kentinde önümüzdeki günlerde kazı çalışmalarının başlayacağı açıklandı.

Anavarza Antik Kentinde Kazılar Başlıyor
İçel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Durukan ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan’ı ziyaret ederek Çalışmaların önümüzdeki günlerde başlanacağı müjdesini verdiler.

Anavarza Antik Kentinin kazı çalışmalarını yürütecek olan ve kazı çalışmasının bilimsel danışmanı olarak atanan İçel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Durukan yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri olan Adana’da hem Çukurova için hem de tüm Türkiye için bir projenin startını vermiş bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde başlayacak arkeolojik kazılarla Anavarza Antik Kentinin bilim kültür ve turizm dünyasına kazandırılması hedeflenmektedir" dedi

Anavarza Antik Kenti'nin, bölgeye başkentlik etmiş zengin bir tarihe sahip büyük ve gösterişli bir şehir olduğunu belirten Durukan, şöyle devam etti: "Anadaolu’da sayısı iki olan amphitiyatrolardan biri Anavarza bulunmaktadır. Ayrıca bir tiyatro, stadyum, kiliseler, tapınaklar, sütun yollar, suyolları, muhteşem sur duvarları, kale, mezar yapıları, lahitler, kamu binaları, mozaikler içeren villalar gibi kentin zenginliğine işaret eden çok sayıda yapıyı şimdiden tanımlamak mümkündür. Yüksekten bakıldığında kenti muhteşem mimarisi ve planı okunabilmektedir. Kazı çalışmaları sayesinde kısa zamanda bu yapılan ortaya çıkarılması ve restorasyon çalışmalarına kısa sürede başlayacağız. Bilimsel sonuçlarının değerlendirilmesine paralel olarak Perge, Aspendos, Efes, Bergama gibi antik kentlerin restorasyonda izlediği yoldan gidilerek yeni bir turizm destinasyonu oluşturmak hedeflenmektedir. Ulusal ve uluslararası çapta yankılanılacak bu projenin gerçekleşmesi ülkemize büyük katkısı olacaktır." Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık ise Anavarza'nın, bölgenin en büyük antik kentlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, "Burayı kazmak ciddi bir zaman isteyen bir iş. Ancak bu kadar zamana tahammülümüz yok. İçel Üniversitesi ile yürüttüğümüz projeyle, önümüzdeki günlerde ilk kazmayı vurmanın mutluluğunu yaşayacağız” diye konuştu.

Anavarza Antik Kenti'nde çalışmaların başlaması ile kazananın Çukurova ile birlikte dünyanın olacağının altını çizen Başkan Özgan, bu çalışmanın tamamlanmasıyla bölgenin önemli bir arkeoparka kavuşacağını kaydetti.

Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili, Hakim Neşet Eren, Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen de Anavarza Antik Kenti’ne giderek incelemelerde bulundu .
Kaynak: İHA