Sudan Koyun Geçirme Yarışı

Denizli’nin Çal ilçesinde sekiz asırdır devam eden Sudan Koyun Geçirme Yarışı bu yıl yine devam etti.

Sudan Koyun Geçirme Yarışı
Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit köyünde 8 asırdır devam eden Sudan Koyun Geçirme etkinliği bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleşti. Çal yöresinden 25 çobanın katılımıyla gerçekleştirilen koyun sudan geçirme yarışmasına Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Çal Kaymakamı Fatih Arıkoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, AK Parti Denizli Milletvekili Bilal Uçar, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da katıldı.

800 yıl önce ağa kızına aşık olan Mehmet isimli çobanın başlattığı rivayet edilen geleneğin bu yılki yarışlarını 5 bin kişi izledi. Çobanlar renkli boyalarla boyadıkları sürünün lideri koçların öncülüğünde, koyunlarını Büyük Menderes Nehri'nden karşıya geçirmeye çalıştı. Bazı sürüler çobanların arkasından suya atlarken bazı sürüler tüm çabalara rağmen suya atlamayarak sahibini üzdü. Suya atlayan koyunlarını öpen çobanlar, vatandaşlardan da büyük alkış aldı.

Yarışlara destek veren Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, geleneklerin yaşatılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Çal ilçesindeki bu geleneğin 8 asırdır devam ettiğini belirten Zolan, “Atalarımızın Anadolu’ya gelişi ile birlikte kendi gelenek ve göreneklerini Anadolu’ya taşıması söz konusu oldu. Bu değerlerden bir tanesi olan sudan koyun geçirme geleneği 8 asırdır Çal’ın Aşağıseyit köyünde yaşatılıyor. Bizi biz yapan milli manevi değerlerimiz var. Bu değerlere sahip çıktığımız zaman biz oluruz. Bu geleneklerimizi bizim de çocuklarımıza aktarmamız gerekiyor” dedi.

Çal Kaymakamı Fatih Arıkoğlu da 839 yıl önce yaşanan bir aşk hikayesinin bu kadar yıldır insanları bir araya getirdiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bu olayın hikayesi de şöyle. Mehmet isimli bir çoban ile güzel kız Zeynep birbirlerine aşık olur. Yörede çok sevilen çoban, beyden kızını ister ancak alamaz. Kızını vermek istemeyen ağa, çobana, 'Koyunları 3 gün boyunca tuz yedireceksin ve Büyük Menderes Nehri'nden su içirmeden karşıya geçireceksin' der. Bu şartı kabul eden çoban, koyunlarına üç gün tuz verir. Çoban Mehmet, sürünün lideri kara koyunun kulağına her gün fısıldayarak su içmeden karşıya geçmesini ister. Çoban, verdiği sözü tutar ve koyunlar su içmeden sudan geçer. Ancak, hepsi telef olar ve susuzluktan ölür. Ağa, yine de kızını vermez. Ağa kızı aşkından hastalanınca çoban yöreden kovulur. Biz bu geleneği UNESCO’nun yazılı olmayan kültür mirasına alması için başvuracağız” diye konuştu.

Yarışmada ilk üçe giren çobanlara cumhuriyet altını verildi .
Kaynak: İHA