Arktik Buzullarında Rekor Erime

Japon Uzay Keşif Ajansı (JAXA) 1979’dan bu yana kuzey kutup bölgesinin uydudan gözetlendiğini, rekor erime ile buzulların 4,21 milyon kilometrekareye düştüğünü açıkladı.

JAXA’ya göre bu süreçte yapılan ölçümlerde en fazla erime 2007’de gerçekleşmiş ve buzulların kapladığı alan 4,25 milyon kilometrekareye gerilemişti.Ria Novosti’ye açıklamada bulunan St. Petersburg Arktik ve Antartika Araştırma Merkezi uzmanı Aleksander Danilov, aşırı sıcak bir yaz mevsiminin yaşandığını, buzullarda erimenin Eylül ortasına kadar sürebileceğini kaydetti.

Danilov, “Buzul yoğunlukları da zayıfladı. Çok fazla değil, ancak yeterince ince. Bazı bölgelerde buzul kalınlığı 10-15 santimetreye kadar düşüyor” değerlendirmesinde bulundu.ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’ne (NSIDC) göre, Ağustos başından bu yana günlük erime Temmuz ayına göre iki kat arttı. Güçlü rüzgarların etkisi ile parçalanan buzullar da erime sürecini hızlandırıyor. Buzulların konsantrasyonunda düşüş olması da olumsuz faktör olarak değerlendiriliyor.Danilov da NSIDC’ın atmosferik olayların artmasının kutup bölgesinde aşırı rüzgarların oluşması ve erime sürecini hızlandırması tespitine katılıyor. Rus uzmana göre, rüzgarlarla parçalanan buzullar yine rüzgarlarla Atlantik’e doğru sürüklendiğine de dikkat çekiyor.

Rusya Olağanüstü Hal Eski Bakanı Sergey Şoygu geçen yıl düzenlenen çevre konferansında yaptığı açıklamada küresel ısınmanın önüne geçilememesi durumunda, en az 800 milyon kişinin sular altında kalacağını iddia etmişti.Ria Novosti’ye açıklamada bulunan Rusya Meteoroloji Servisi Başkanı Aleksander Frolov’a göre de, küresel ısınmanın önüne geçilemezse, önümüzdeki 30-40 yıl içinde buzul kalmayacak .