Yeşiller'in Liste Başı Adayını Tabanı Belirleyecek

Alman Yeşiller Partisi'nin 2013 yılı Federal Meclis liste başı adayını 60 bin üyesi belirleyecek.

Yeşiller'in Liste Başı Adayını Tabanı Belirleyecek
Yeşiller böylelikle Alman siyasi tarihinde bir ilke imza atacak. Bu zamana kadar partilerin adayını parti delegeleri veya parti yönetim kurulu belirliyordu. Almanya'da önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan Federal Meclis seçimlerine bir yıldan az bir süre kala, Yeşiller Partisi içinde liste başı adayı tartışmaları devam ediyor. Partinin Eş Başkanı Cem Özdemir, partinin adaylarını tabanın belirlemesi teklifini parti yönetiminin 2 Eylül’deki kongreye sunacağını belirterek, “Aşırı tartışmaların oluşmaması için, düzenli bir prosedürün olması iyi bir şey.” diye konuştu.

Yaklaşık 60 bin üye bulunduran Yeşillerin en geç Kasım ayında bir netice elde etmesi bekleniyor. Böyle bir seçim şekli Alman siyasi tarihinde bir ilk olmuş olacak. Bu zamana kadar partilerin adayını parti delegeleri veya parti yönetim kurulu belirliyordu. Şimdi ise Yeşillerin uygulamasıyla partinin özünü oluşturan taban, adaylarını seçecek.

TOPLAM 6 ADAY VAR
Bu zamana kadar liste başı adaylığı için Yeşillerden dört ünlü isim adaylığını koyarken, tabandan da iki adayın ismi geçiyor. Geçtiğimiz yıl Berlin eyaleti Başbakanlığı adaylığını koyan ve şu an partinin Federal Meclis Grubu Başkanı Renate Künast ve Jürgen Trittin'in yanı sıra partinin Eş Başkanı ClaudiaRoth ve Federal Meclis Başkan Yardımcısı KatrinGöring-Eckardt adaylar arasında. Dört ünlüye karşı şansları düşük olan taban adayları ise Franz Spitzenberger ve Werner Winkler.Seçim yöntemi hakkında açıklamalarda bulunan Yeşiller Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet Başkanı SvenLehmann ise, “Diğer partilerde arka odalarda adaylar hakkında kararlar alınırken, Yeşiller her bir üyesine söz hakkı verecek. Kazanan iki kişi belli: Şeffaflık ve taban katılımı.” dedi.

“Forsa” kamuoyu yoklamasının yaptığı araştırmaya göre Yeşiller'in tabanının yüzde 42’si Künast’ı favori olarak görürken, yüzde 29’u Roth, yüzde 18’i de Göring-Eckardt’dan yana olduğu öğrenildi.

CEM ÖZDEMİR LİSTE BAŞI ADAYI OLMAYACAK
Parti Eş Başkanı Cem Özdemir liste başı adaylığını ortaya koymayacağını belirterek, “Elimizde iyi adaylar var. Kendi adaylığımı ortaya koymak için herhangi bir sebep görmüyorum. Ben parti başkanı olmaktan gayet memnunum ve sonbaharda yine adaylığımı koyacağım. Bu konum büyük sorumluluk ve önemli görevleri de beraberinde getiriyor.” dedi.

İkna edici seçim programları, kilit projeler ve iyi bir seçim kampanyası organizasyonunun önemine vurgu yapan Özdemir, “Geçmişte de olduğu gibi liste başı adaylarımızla sokaklara ve meydanlara çıkıp Yeşiller'in en iyi sonucu için mücadele edeceğim.” diye konuştu .