BEÜ’den Köye Aqupark

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, 20 yıllığına üniversiteye kiralanan Tatvan'a bağlı Kıyıdüzü köyü yarımadasını Doğunun gözdesi yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

BEÜ’den Köye Aqupark
Kıyıdüzü köyü yarımadasında incelemelerde bulunan Doğru, yarımadanın 5 yıl sonra cazibe merkezi haline geleceğini ve buradan herkesin faydalanacağını belirtti.

Yarımadada aquapark, dağcılık, su ve bisiklet sporlarının yapılabileceği alanları oluşturacaklarını ifade eden Doğru, ''Yarımada üniversitemize birkaç ay önce devredildi. Burası bir mera alanıydı ve çok verimli bir yer değildi. Burayı Bitlis ve üniversitemizin için değerlendirerek sosyal tesisler yapmak istedik. Bunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Bitlis Valiliği uygun gördü. Burayı bize devrettiler. Yarımada 3 bin dönümlük bir alana sahip. Yarımadada aquapark, dağcılık, su ve bisiklet sporlarının yapılabileceği alanları oluşturacağız. Burası Ahlat ve Tatvan'ı birleştirebilecek ve kentte yepyeni bir cevher kazandırabilecek bir alan. Başlangıçta buranın sahilini en iyi şekilde değerlendireceğiz. Sahil şeridi 6 kilometre uzunluğunda ve burada yüzmenin ile diğer su sporlarının yapılabileceği alanları çok iyi değerlendireceğiz. Burada bütün su sporlarını rahatlıkla yapabilir” şeklinde konuştu.

Van Gölü sahilindeki yarımadanın bugüne kadar kullanılmaması ve yerleşim biriminden uzak olmasından dolayı suyunun dingin, temiz ve berrak olduğunu ve alanda bol oksijen bulunduğunu dile getiren Doğru, yarımada da yazın ve kışın kullanılabilecek tesisler yapacaklarını bildirdi. Doğru, ''Burada dağcılık ve güce dayalı sporlar yapılabilir. Dağcılık için de projemiz var. Yarımada dağcılık ve bisiklet ve su sporları için ideal bir yer. Yarımadanın rakımı 2 bin 500. Bu alanların doğal yapısını bozmadan, sadece düzenleme yaparak spora da açmak istiyoruz. Yarımadada farklı oyun alanların oynaması için de projelerimiz var'' dedi.

Düz alanları da mesire alanlarına dönüştürerek sadece üniversite elemanları için değil, tüm Bitlis halkı ve dışardan gelen ziyaretçilere mekan oluşturmak istediklerini bildiren Doğru, bunların projelerinin hazırlandığını belirterek, projelerin hayata geçirilmesiyle, yarımadanın doğunun çekici merkezi olacağını ifade etti.

Yüzde 65'i Bitlis sınırlarında yer alan Van Gölü'nün değerlendirilmediğini belirten Doğru, ''Van Gölü Bitlis açısında hemen hemen hiç değerlendirilmemiş. Sadece kıyıdaki ilçelerimiz bir miktar kullanmış. Ama bu da gereği gibi olmamış. Yüzde 65'i Bitlis sınırları içinde bulunan Van Gölü'nün belki yüzde 10'luk kısmı bile kullanılmıyor. Gölün yüzde 65'i Bitlis sınırları içindeyse neden bu bölüme sahip çıkmıyoruz'' diye konuştu.

-''4 BÜYÜK KULÜBE AÇIK TEKLİFİMİZ VAR''
Yarımadada tesis yapmaları için Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzon Spor kulüplerine açık teklifte bulunduklarını kaydeden Doğru, kulüplerin alanda yapacağı tesisi sporcuların ve Bitlis halkının kullanacağını belirtti.

Futbolcuların kondisyon kazanmaları için farklı ülkelere gittiğini, yarımadanın İsviçre'deki Alp Dağları'nın futbolculara sağladığı kondisyondan daha fazlasını sağlayacağını anlatan Doğru, şöyle devam etti: ''Kulüplere teklif yaptık. Çünkü burada başta futbol olmak üzere farklı tesisler de düşünüyoruz. Bu fikrimi özellikle Fenerbahçe Spor Kulübü ikinci Başkanı Nihat Özdemir'e ilettim. Burada tesis yaparlarsa, yer olarak onlara burayı açacağımızı söyledim. Burayı hem kulüp hem de Bitlis halkı kullanır. Özdemir, projeye başladığımızda kentte geleceğini ve burayı göreceğini ve fikirlerini kesin olarak bildireceğini söylemişti. Tabi sadece Fenerbahçe'ye değil, bütün kulüplerimize açık tekliflerimiz var. 4 büyük kulübümüz kendi aralarında bir centilmenlik anlaşması da yapabilir. Kulüplerimize yer vermek istiyoruz. Kardeşçe ve yaptıkları centilmenlik anlaşmasıyla burada çalışabilirler. Yapacağımız işlerde yeter ki bize destek versinler.”
Kaynak: İHA